lauantai 15. syyskuuta 2012

Vaarao Tutanhamonile tõid surma naishormoonid?

www.elu24.ee 13.09.2012

Vaarao Tutanhamoni mask
foto: Scanpix


Vana-Egiptuse vaaraod Tutanhamonit peeti jumalaks maal ja ta oli ühe suurima iidse riigi juht.

Briti kirurg Hutan Ashrafian on veendunud, et Tutanhamonile said saatuslikuks ta perekonnas pikka aega olnud haigused, mis olid põhjustatud geneetikast ja hormonaalsest tasakaalutusest, edastab Daily Mail.
Teada on, et Tutanhamon kannatas günekomastia ehk rindade suurenemise all.
Siiani ei ole ajaloolased suutnud lõpuni tõendada vaarao surma põhjust.
Ashrafian rõhutas, et nii Tutanhamon kui ka ta eellased surid üsna noorelt ning neil meestel oli naiselik keha.
Nii Tutanhamoni onu või vanemat venda Smenkhared ja tema isa Akhenatenit on kujutatud laiade puusade ja suurte rindadega.
Uurija lisas, et Tutanhamon suri märgatavalt nooremas eas kui ta eellased ning suguvõsa mehed põdesid mingit sarnast haigust.
Briti kirurgi teooriasse on kaasatud ka vaaraod Amenothep III ja Thutmosis IV, keda on kujutatud samuti üsna naiselike kehadega.
Kui Tutanhamoni haud 1922. aastal Briti arheoloogi Howard Carteri poolt avastati, käivitusid kohe spekulatsioonid, miks see vaarao nii noorelt suri. Ta võis surres olla umbes 17-aastane.
Välja on pakutud, et ta tapeti, suri maohammustuse tõttu, tal oli malaaria, tuberkuloos, pidalitõbi või pärast õnnetust tekkinud aneemia.
«Ta surma kohta on liikvel mitmeid teooriaid, kuid Vana-Egiptuse vaaraosid tuleb vaadata nende suguluse kontekstis. Kuna nad said lapsi lähisugulastega, tavaliselt õdedega, siis järglastel oli üsna palju pärilikke haigusi. Tutanhamonil võis olla lisaks kehalistele hormonaalsetele muutustele ka oimusagaraga seotud ajuhaigus, mis põhjustab epilepsiat. Selle tagajärjel võidakse hallutsinatsioone näha,» selgitas Ashrafian.
Oimusagar on seotud ka hormoonide tootmisega ning see selgitaks, miks vaarao kehas oli palju naishormooni, mis põhjustas rindade kasvu.
Ashrafian märkas Tutanhamoni muumiat uurides, et ta jalal oli luumurd. Arsti sõnul võis noor vaarao selle saada mõne kukkumise tagajärjel, mis tekkis ajuhaigusest.
Lisaks Tutanhamonile nägid hallutsinatsioone ka vaaraod Amenothep III ja Thutmosis IV. Need on jäädvustatud sfinksi lähedalt leitud kivisteelilt.
USA Michingani ülikooli meditsiiniajaloolase Howard Merkeli sõnul on seda teooriat võimatu tõestada, kuna epilepsiat ei saa geneetiliste testidega kindlaks teha.
«Väga huvitav hüpotees, kuid seda ei saa tõendada,» tõdes Merkel.
Tutanhamon oli Vana-Egiptuse 18. dünastia vaarao. Ta valitses umbes 1336–1327 eKr.
Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti