keskiviikko 15. elokuuta 2012

Vilsandil taastati ajalooline päästejaama paadikuur

www.saartehaal.ee 08.08.2012

UUES KUUES: Hoolimata hallist ja vihmasest jaanipäevast tõusis pärast kolmveerandsajandi pikkust vaheaega Eesti lipp taas paadikuuri lipuvardasse. Lipu vinnas vardasse saarel viibinud Aivar Aru. Foto: Indrek Rohtmets

Taastamisega tegelenud OÜ Simba Invest omanik vandeadvokaat Maria Mägi rääkis, et meretuultest räsitud 140-aastane puithoone tuli sõna otseses mõttes osadeks lahti võtta, pehkinud talaotsad plommida, kõlbmatud konstruktsioonid ja plangud välja vahetada ning kuur uuesti püsti panna.
“Kasutasime algupärast materjali nii palju kui võimalik – säilitasime tugeva telliskivivundamendi ning kõik vähegi kasutuskõlblikud puitkonstruktsioonid,” kirjeldas Mägi. Tema eestvõttel on Vilsandil juba taastatud tsaariaegne saunahoone, millele kinnitati kultuurimälestise märgis mullustel Vilsandi päevadel.
Taastatud hoonel saab olema mitmeid rolle, muu hulgas on seal edaspidi kavas korraldada ka kontserte ja sõnalavastusi. Paadikuuri akustikat proovib avamisel esimesena Jaan Tätte. Lisaks on veepiiril seisev paadikuur loodusfotograafidele erakordne platsdarm merelindude pildistamiseks.

Renoveerimisprojekti autor on arhitekt Emil Urbel, tõelist meistrikätt nõudva ehitustöö tegi Saaremaa firma EBC Ehitus. Ehitis renoveeriti koostöös Saaremaa muinsuskaitseametiga, hindamatu oli kohaliku muinsuskaitsespetsialisti Tõnu Sepa abi. Paadikuuri märgilise tähtsusega väravat ehib punane rist nagu kolmveerand sajandit tagasigi ja maalikunstnik Tiit Pääsukese maalitud ankrupaar.

Vana ja väärikas hoone

Vilsandi päästejaama päästepaadikuur ehitati 1874. aastal. 19. sajandi lõpuks oli tsaarivalitsuse eestvõttel Eesti rannikul püsti pandud ligi 30 päästejaama koos paadikuuridega. 1934. aastal oli Eesti randadel kokku 28 päästejaama, millest 23 olid varustatud päästepaatidega.
Viimane paat, mida Vilsandi paadikuuris hoiti, oli 10-aeruline punasest puust päästepaat, mis oli 10,5 meetrit pikk ja 2,8 meetrit lai. Vilsandi viimase päästepaadi viimane teadaolev reis toimus 1944. aastal, kui saarlased sellega pealetungivate punavägede eest Rootsi põgenesid.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti