torstai 7. kesäkuuta 2012

Jamaica soovib merepõhja vajunud piraadilinnale maailmapärandi staatust

www.elu24.ee 30.05.2012

17. sajandi joonistus Port Royalist
foto: wikipedia.org

Jamaical asunud Port Royal oli 17. sajandil tuntud kui piraatide, seiklejate ja kaupmeeste linn.

1518. aastal asutatud linn oli Kariibi mere keskus kuni 1692. aastani, mil maavärin, tsunami, orkaan ja üleujutused selle hävitasid, kirjutab The Telegraph.
Jamaica valitsus käivitas nüüd projekti, mille eesmärgiks on selle vee alla jäänud linna jõudmine UNESCO maailmapärandi nimekirja.
Ekspertide sõnul on linnajäänused tähtis arheoloogiline uurimispaik. See linn on osa maailma ja Briti ajaloost.
Sadamalinnas Port Royalis käisid piraadid nagu näiteks Henry Morgan  prostituutidega lõbutsemas, rummi joomas ja laeva parandamas.
Pärast seda kui inglased Jamaica 1655. aastal hispaanlaste käest vallutasid, sai Port Royalist paik, kus iga kümne elaniku kohta oli üks kõrts ning prostituudid ajasid seal piraatide ja meremeeste teenindamisega varandusi kokku.
Kuid 1692. aasta juunis sai idüll otsa, kuna maavärin ja sellele järgnenud tsunami uputas kaks kolmandikku sellest linnast. Hukkus umbes 2000 inimest.
Pärast seda oli see vaid väike asula, milles paiknes Briti merebaas. Piraadid, kõrtsid ja prostituudid kadusid.
Siiani on seal näha Briti koloniaalaja ehitiste jäänuseid, millest üks kuulsamaid on Charlesi kindlus, kus kunagi resideerus ka kuulus admiral Lord Horatio Nelson.
Tänapäeval ei tohi meres olevate ja vetikatega kaetud linnajäänuste juurde ilma loata sukelduda, kuna tegemist on kaitse all oleva paigaga.
Viimastel aastatel tehtud uuringutega on päevavalgele toodud mitmeid asju, kaasa arvatud kahurikuule, veiniklaase, lauanõusid ja muud. 1998. aastal leiti lapse osaliselt säilinud skelett.
Kanada allveearheoloogi Robert Grenieri sõnul tuleb Port Royal säilitada, kuna vee alla vajunud linnu ei ole läänepoolkeral just palju.
Jamaica võimud ja ärimehed plaanivad Port Royali kasutada turismi eesmärgil,  renoveerides sellest linnast järele jäänud osa, luua Disney stiilis piraatide teemapark ning käivitada laevakruiisid.

Toimetas Inna-Katrin Hein
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti