maanantai 18. kesäkuuta 2012

Bulgaariast leitud inimjäänused võivad kuuluda Ristija Johannesele

www.elu24.ee 18.06.2012

Sveti Ivani saar
foto: wikipedia.org


Mustas meres Bulgaariale kuuluva Sveti Ivani saare kloostri kirikust leiti luud, mis võivad kuuluda Ristija Johannesele.

Marmorist sarkofaag, mille seas oli osa koljust, hammas, sõrmeluud ning loomaluid, leiti kaks aastat tagasi, edastab Discovery News.
Oxfordi ülikooli teadlaste uuring näitas, et parema käe sõrmeluu pärineb esimesest sajandist pKr. Arvatakse, et Ristija Johannes elas just sel ajal. Jeruusalemma kuningas Heroodes lasi ta pea maharaiumisega hukata.
Taani Kopenhaageni ülikooli teadlased analüüsisid sõrmelülide DNAd ja leidsid, et need kuuluvad ühele isikule, kes oli meessoost ning elas tänapäeva Lähis-Ida aladel. Selles piirkonnas elas ka Ristija Johannes.
Uurijad rõhutasid, et need kaks uuringut ei tõesta veel midagi. Samuti ei olda kindlad, kas Bulgaaria arheoloogid leidsid need luud ikka saarel asuvast kirikust.
Bulgaaria arheoloogide sõnul leidsid nad luuleidude juurest ka vanakreeka keelse kirjutise, millel viidatakse Ristija Johannesele.
Oxfordi ühe ajaloolase andmetel võisid Ristija Johannese luud jõuda Sveti Ivani kloostrisse millalgi 5. – 6. sajandil.
Maailmas on palju paiku, kus väidetavalt on selle pühaku jäänused, kaasa arvatud Süüria pealinnas Damaskuses, kus olevat Ristija Johannese pea.
Ristija Johannes on juudi prohvet, kes ristis Jordani jões Jeesuse.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti