lauantai 12. toukokuuta 2012

Saharast leiti Teisest maailmasõjast pärit Briti hävituslennuk

www.postimees.ee 11.05.2012

Poola naftafirma ametnik Jakub Perka, kes töötab Lääne-Egiptuses geoloogina, leidis Sahara kõrbest Teisest maailmasõjast pärit Briti hävituslennuki Kittyhawk P-40.

Lennuk lebas ligi 70 aastat raskesti ligipääsetavas kohas ja puutumatuna, kirjutab The Telegraph.
Sõjaajaloolased arvavad, et lennukit juhtis 24-aastane seersant Dennis Copping. Juunis 1942 oli ta saanud korralduse toimetada viga saanud lennuk ühelt lennuväljalt teisele remonti. Lennu ajal läks midagi viltu ja hävitaja kandus kursilt oluliselt kõrvale ning eksis kõrbe kohal ära. Piloot Coppingist polnud pärast seda enam midagi kuulda.
Seda, et lennukit juhtis Copping, kinnitavad lennukist leitud kirjad ja lennuki detailide seerianumber.
Uurijate oletusel jäi seersant avarii ajal ellu, kuna ei kabiinist ega samast lähedusest inimjäänuseid ei leitud. Küll aga oli seal langevari, millest lendur püüdis ilmselt päikesevarju teha.
Lisaks võttis ta välja raadio ja patareid ning ilmselt üritas seda tööle panna, et abi kutsuda.
Ajaloolaste oletusel püüdis piloot iseseisvalt läbi kõrbe mingi asunduseni jõuda, kuid see tal ei õnnestunud ja mees hukkus. Lennuki juurest on lähima asustatud kohani ligi 300 kilomeetrit.
Ellujäämine suvisel ajal kõrbes ja seda ilma joogivee- ning söögivarudeta, on võimatu.
Pärast vraki leidmist saabusid selle juurde Egiptuse sõjaväelased, kes võtsid ära relvastuse ja laskemoona. Ametivõimud loodavad, et britid viivad lennuki ruttu minema, kuna kohalikud beduiinid on hakanud selle detaile omale suveniiriks võtma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti