lauantai 12. toukokuuta 2012

Maailmalõpp jääb ära – leiti uus maiade kalender

www.elu24.ee 11.05.2012

Arheoloogid leidsid Guatemalast endises maiade linnas Xultunis tehtavatel väljakaevamistel senitundmatud ja ajaliselt vanimad maiade astronoomilised arvutused, mis oli tegelikult kalender.

Xultuni jäänustes paljastunu pärineb 9. sajandist ning on teistest maiade kalendritest märgatavalt vanem, edastab BBC.
Maiade kalendrite ümber on juba ülemaailmselt arutatud paar aastat, kuna väidetavalt lõppeb maiade kalender nüüdiskronoloogia järgi ära 21. detsembril 2012. aastal ning siis saabub  maailmalõpp.
Maiade tsivilisatsioon kestis Kesk-Ameerika aladel umbes 2000. aastast eKr kuni Hispaania konkistadooride vallutuseni 15. sajandil.
Asjatundjad ei ole maiadest siiani täit ülevaadet saanud, sest paljud linnad ja asulad on  avastamata.
Xultuni jäänused leiti 1912. aastal. Seda paika kaardistati 1920. ja 1970. aastatel.
Arheoloogid on selle linna üldised jooned  ja ehitiste kohad kindlaks teinud. Seal on ka 35-meetrine püramiid, kuid tuhanded ehitised ootavad siiani väljakaevamist.
2005. aastal leidis USA New Hampshire`i ülikooli arheoloog William Saturno Guatemalast San Bartolo lähedalt maiade vanimad seinamaalingud, millel oli viiteid ka astronoomiale.
2010. aastal avastas Bartolomeo koos oma üliõpilastega aga aardeotsijate jälgi mööda minnes Xultunist taimedega kaetud struktuuri, mida hakati välja kaevama.
Saturno sõnul oli leitud ehitis tuhandete aastate jooksul säilinud ja seda hoolimata vihmaperioodidest, putukatest ja puujuurtest.
Väljakaevamist rahastas ja lasi leiust fotod teha USA National Geographic Society.
Tegemist on ehitisega, mille seintel on viiteid nii tollaste kuningate, jumalate kui ka ajaarvamise kohta. Ka on seal teave Marsi ja Veenuse liikumise ning kuuvarjutuste kohta.
Astronoomilised arvutused on neljas reas: esimene rida tähistab 1 195 749 päeva, teine rida 341 640 päeva, kolmas rida 2 448 420 päeva ja neljas rida 1 765 140 päeva.
Samuti on astronoomilised arvutuste seas näha ka parandusi. Uurija arvates kasutati seina nagu tahvlit.
Xultun on esimene maiade paik, kust on leitud astronoomilised arvutused. Seal olev kalender ulatub nüüdisajast 7000 aasta edasi.
Maiade numbrisüsteem kuupäevade ja aastate kohta on üsna keeruline, põhinedes numbritel 18 ja 20.
Saturno sõnul lükkab nüüdne leid ümber maailmas leviva valearusaama, et selle aasta detsembris saab kõik otsa.
«Maiad ennustasid maailma jätkumist, nende kalender ulatub praegusest veel 7000 aastat edasi. Maiad otsisid ennustamistest ja kalendritest kindlustunnet eksisteerima jäämise kohta,» selgitas Saturno.
 
Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti