lauantai 3. maaliskuuta 2012

Kiviaja «eurooplased» olid esimesed, kes Põhja-Ameerikasse jõudsid


www.elu24.ee 01.03.2012

Kiviaja «eurooplased» olid esimesed, kes Põhja-Ameerikasse jõudsid. Fotol kiviajast pärit esemed

Foto: wikipedia.org

Kiviajal praegustel Euroopa aladel elanud hõimud jõudsid Põhja-Ameerikasse esimestena, ennetades hiljem põlisrahvaks saanud ja Siberist pärit sisserändajaid 10 000 aastaga.

See teooria põhineb arheoloogilistel leidudel, mille vanus on 19 000 – 26 000 aastat, kirjutab Discovery News.

Arheoloogide sõnul on Põhja-Ameerikast leitud esemed sarnased sellistega, mida on leitud ka Euroopast.

Kõik iidsed asjad leiti USA kirdeosast.

Leid esitab väljakutse seni kehtinud seisukohale, et esimesed Euroopast pärit inimesed, kes Uude Maailma jõudsid oli maadeavastaja Kristopher Columbus ja tema kaaslased.

Varem on USA aladelt leitud 15 000 aasta vanuseid tööriistu ja juba siis kerkis küsimus, kas kiviaja eurooplased võisid jõuda Põhja-Ameerikasse.

Teooriale lisab usaldusväärsust ka fakt, et USAst leiti 1971. aastal kivist nuga, mis oli tehtud vaid Prantsusmaal leiduvast kivist.

USA Smithsonian Institutioni uurija Dennis Stanford ja Exeteri ülikooli teadalane Bruce Bradley on veendunud, et kiviajal Euroopas elanud inimesed liikusid Põhja-Ameerikasse jääaja perioodil üle jäätunud Atlandi ookeani.

Jääaja kõrgpunktis kattis jää seitsme miljoni ruutkilomeetri suuruse ala Atlandi ookeani põhjaosas, moodustades kahe mandri vahelise ühendustee.

Kiviaja nomaadid toitusid oma teekonnal hüljestest, pingviinidest ja merelindudest. Nad läbisid 2400 kilomeetrise teekonna.
Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti