maanantai 9. tammikuuta 2012

Kraavitööd Paide kesklinnas tõid jõulureedel välja üheksa inimese luustikud


www.postimees.ee 28.12.2011

Raul Sulbi

Kraavitööd Paide kesklinnas tõid jõulureedel välja üheksa inimese luustikud.

Foto: Muinsuskaitseamet

Jõulureede pärastlõunal leiti Paides keskväljaku lähistel tehtavatel kraavitöödel inimluud, mis võisid kunagi olla maetud ajaloolisele, kirikut ümbritsenud kalmistule.

«Leiu avastas veetrassi kraavi kaevanud Inno Kägu, kelle esmase kirjelduse kohaselt oli tegemist vähemalt kahe luustikuga, millest üks näis olevat lapse oma,» rääkis ameti pressiesindaja Meeli Hunt Postimehele. «Jõulupühade tõttu oli arheoloogilisteks uuringuteks pädevat ja tegevusluba omavat firmat keeruline leida, mistõttu tuli kodust jõulumeeleolu eirates kohapealset olukorda hindama tulla muinsuskaitse Järvamaa vaneminspektoril Tiit Schvedel ja ameti arheoloogiamälestiste peainspektoril, arheoloog Ants Kraudil.»

Trassi edasistel kaevetöödel selgus, et tegemist võib olla ajaloolise, kirikut ümbritseva kalmistuga, kuhu säilmed olid sängitatud 120–140 cm sügavusele. Kokku puhastati jõulureedel üheksa inimese maised jäänused. Ülejäänud säilmed, mis jäid kaevetööde jaoks vajalikust sügavusest allapoole, jäeti puhkepaigale edasi.

Leitud luustikud olid hästi säilinud. Kahjuks ei leitud ühtki täpsemat dateerimist võimaldavat eset. Mõnel juhul oli säilinud puust kirstulaudade tükke. Mitme väljakaevatud luustiku puhul oli ilmselgelt tegemist lapsematusega, kuid luude järgi otsustades oli tegemist ka mitme suurekasvulise täiskasvanuga. Ekspertide hinnangul on tegemist kirikut ümbritsenud kalmistuga, kuhu maeti kuni 18. sajandi kolmanda veerandi lõpuni.

Muinsuskaitseamet tänab meister Inno Kägu, kes luude leiust koheselt teatas ning kes oli kaevetöödel igati väärtuslikuks abiks.

Ühtlasi tuletab muinsuskaitseamet meelde, et vastavalt muinsuskaitseseadusele tuleb kultuuriväärtusega leiu ning inimluude leiu korral tööd koheselt peatada ning informeerida viivitamatult muinsuskaitseametit, kes on igas maakonnas esindatud inspektoriga. Antud olukorras käitus leiu avastaja igati korrektselt ning aitas tuvastada Paidele olulist ajaloolist infot sisaldava leiu.

Tänu inspektorite, majaomaniku ja trassi ehitaja koostööle päästeti seekord hulk säilmeid hävingust ning saadi lisa seni teadmata lõigule Paide varasemast ajaloost.

«Pärast säilmete hindamist sängitati säilmed kalmistule, et mitte häirida kadunute hauarahu,» selgitas Hunt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti