keskiviikko 12. lokakuuta 2011

VIDEO: Eestist leiti miljonite aastate vanuse merelooma kivistis


www.postimees.ee 10.10.2011

Klikka pealkirjal, et vaadata videoklippi!

Sompast leitud trilobiidi foto on lisatud Oslo paleontoloogide rekonstruktsioonile. Trilobiit peaks välja nägema selline nagu joonisel. Sompast leiti vaid ülemine osa.

Foto: Allikas: Bruton & Hoyberget (2006), Helje Pärnaste

Ida-Virumaal leiti haruldane 460 miljonit aastat tagasi elanud merelooma kivistis ehk trilobiit, mis annab tunnistust sellest, et meretaseme tõusuga sattus siia süvamerefaunat.

Trilobiidi leidis Hannoveri ülikooli lõpetanud Adrian Popp, kes tegi Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituudi juures doktoritööd, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kui kivistis ära prepareeriti, ilmnes, et seda trilobiiti on seni leitud vaid meresetete sügavamast osast ja meie rannikul pole see liik levinud.

«Sellest me võime järeldada, et see rikkalik põlevkivi fauna võib olla seotud vahetult enne põlevkivi tekkimise aega olnud globaalse meretaseme tõusuga ja ühtlasi tõi see kalda lähedale sellist faunat, kes siin varem ei olnud,» selgitas TTÜ geoloogia instituudi vanemteadur Helje Pärnaste.

Üldine meretaseme tõus põhjustas elustiku ränded nii teistest regioonidest kui ka Balti Basseini sügavamast paigast kaldalähedamasse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti