maanantai 17. lokakuuta 2011

Koer saatis inimest truu kaaslasena juba kiviajal, kinnitab uuring

Piret Pappel/Novaator.ee 11.10.2011

Koer muutus inimese truuks kaaslaseks juba iidsetel aegadel, näitas Belgia, Tšehhi ja Vene teadlaste ühisuurimus.

Kuulsas kiviaegses Předmostí mammutiküttide asulakohas töötavad arheoloogid avastasid umbes 26 000 aastat tagasi tegutsenud inimeste jälgede hulgas koeramatuse. Seni arvati, et koerad kodustati mitu tuhat aastat hiljem.

Leitud luud ei sobi oma mõõtmetelt huntidele. Lühike koon ning suur ajukolju viitavad sellele, et loomad pidid olema kodustatud. Iidsed koerad olid kopsakat tõugu – nad kaalusid ligi 35 kilogrammi ning olid õlgadest üle 60 sentimeetri laiad.

Martina Lázničková-Galetovábi ja tema kaastööliste kõige ootamatum avastus oli see, et ühe koera lõugade vahele oli asetatud oli suur luu, mis võis pärineda piisonilt või mammutilt.

See näitas selgesti, et looma olid matnud inimene, kellel oli koeraga eriline side. Lisaks leidsid uurijad koerakoljudel jälgi, mis näitavad, et neist oli aju välja võetud mingiks rituaalseks otstarbeks.

Uurijad oletavad, et suuri koeri võisid inimesed kasutada veoloomadena, et vedada kütitud suurulukite liha või materjali varjualuste ehitamise tarbeks. Luude järgi otsustades olid koerad surres nelja kuni kaheksa aastased.

Lisaks leidsid arheoloogid samast asulakohast veel hundikolju ning selliseid luid, mis võisid kuuluda hundi ja koera hübriididele.

Uurimus ilmus ajakirjas Journal of Archaeological Science.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti