lauantai 10. syyskuuta 2011

Tartu teivasjaamas puhuvad uued tuuled


www.tartupostimees.ee 06.09.2011

Jüri Saar
Vilja Kohler

Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu linn saatis eile volikogule eelnõu, mille järgi toetatakse vaksalihoone kui arhitektuurimälestise taastamist algupärasel kujul ja sinna reisijatele avara ootesaali tegemist 100 000 euroga.

«Kui volikogu seda otsust toetab, vajutame vaksalis gaasi kohe põhja,» ütles eile välismaalt Eestisse jõudnud ja koduteel seda uudist kuulnud Rein Kilk, kelle firmale OÜ Elikante vaksalihoone kuulub. «Ma pole loobunud mõttest teha vaksalist uhke asi.»

Toetussumma, mis aitab kaasa ülikoolilinna praeguse teivasjaama asemel korraliku vaksali tegemisele, kavandab linn tuleva aasta eelarvesse.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et raha maksab linn Elikantele välja pärast seda, kui vaksalihoone keskel saavad kasutusloa 344-ruutmeetrise ootesaali ruumid ja vajalikud abiruumid, sealhulgas tualetid.

«Elikante pöördus meie poole taotlusega toetada vaksalihoone taastamist võimalikult algupärasel viisil,» ütles Tamm. «Leiame, et tegu on olulise hoonega, ning sestap saadame volikokku eelnõu, mis näeb ette toetuse maksmise.»

Üürileping on sõlmitud

Toetuse maksmise üks tingimus on see, et Elikante annab vaksalihoone ootesaali ruumid järgnevaks 20 aastaks üürile. Ootesaali ruumide üürnikuks hakkab ASi Eesti Raudtee tütarfirma AS EVR Infra, mis tegeleb raudteeliikluseks vajaliku taristuga. EVR Infrale kuulub ka suur osa raudteejaama tunnelist ja perroonid.

«Meil on Elikantega üürileping juba tehtud,» kinnitas ASi EVR Infra juhatuse liige ja infrastruktuuridirektor Arvo Smil­­tinš. «Lepingu tingimused hakkavad kehtima siis, kui ootesaali ruumid saavad valmis.»

Ootesaali ruumid võtavad Smiltinši sõnul vaksalihoone esimesest korrusest enda alla veidi enam kui kolmandiku.

Linnavalitsuse eelnõu järgi kohustub Elikante ootesaali ruumid välja üürima hinnaga, mis ei tohi olla suurem kui 6,5 eurot ruutmeetri kohta ja mida iga aasta korrigeeritakse statistikaameti avaldatud tarbijahinnaindeksit arvestades.

«Suurusjärk peaks olema õige,» ütles Smiltinš 6,5-eurose ruutmeetrihinna kohta. «Lepingusse sai kirja kogusumma, ma ei oska peast ruutmeetrihinda öelda.»

Ei lähe aastatki

EVR Infra on vaksalis korda teinud oma osa ehk suure osa tunnelist ja ooteplatvormid.

«Nüüd on pall Elikante käes,» märkis Smiltinš. «Meil pole Rein Kilgiga probleeme olnud, ta on tulemusele orienteeritud inimene. Vaksalis on seni suur probleem see, et suuresti meile kuuluvas tunnelis puudub seni korralik väljapääs, mis jääb Elikante maale.»

Nüüd ongi Elikante alustanud vaksali Tallinna-poolses otsas tunnelile korraliku väljapääsu-sissepääsu ehitamist.

Millal aga saab ootesaalis rongi oodata, kas aasta pärast? «Vähem, vähem läheb,» vastas Kilk. «Arvan, et suudan kiiremini meeldivalt üllatada. Kindlasti saab seal jalg üle põlve istudes ka kohvitada. Loodan, et peame varsti avamispidu.»

Vaksalihoone ülejäänud osa, kuhu Kilk kavatseb teha restorani ja ajaloolise väljapaneku, valmib edaspidi.

Asi edeneb
• Kui OÜ Elikante taastab ja ehitab välja Vaksali 6 hoones 344 m² ootesaali ruumid (sh tualetid), maksab Tartu linnavalitsus firmale 100 000 eurot toetust.
• Elikante kohustub ootesaali ruumid kuni 31.12.2031 välja üürima, Elikante on sõlminud ootesaali ruumide üürilepingu ASi Eesti Raudtee tütarfirmaga AS EVR Infra.
Allikas: Tartu linnavalitsuse otsus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti