sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Salme muinaslaeva kontuurid maeti kinni

www.saarlane.ee 10.09.2011

Eilne päev oli arheoloogidele raske just emotsionaalselt, kui nende 2 aasta vältel kestnud Salme muinaslaeva väljakaevamiste asukoht kinni maeti. Kaheaastasele tööle, millele eile punkt pandi, on olnud seejuures ka palju õnnelikke ja huvitavaid hetki.

Arheoloogiadoktori Jüri Peetsi sõnul on Salme muinaslaev vanim Läänemerest leitud purjelaev. Laev on pärit aastast 750 ning on 17,5 meetri pikkune ja 3 meetri laiune. „Kurb on selline arheoloogia objekti lõpetamine. Seda on siin aastaid pingsalt välja kaevatud ja vaeva nähtud ning hetkel toimub siin labane hävitamine." ütles Peets Saarlane.ee-le.

Tähelepanuväärsed on leiud, mida on kaevamiste käigus leitud. Kogu 126 ruutmeetri pinna suurusest kaevamisalast leiti ainuüksi 4 ruutmeetrisest alast 36 langenud luukere tükid. Lisaks leiti kaevamiste käigus 30 viikingite lauamängu mängunuppu, 2 täringut, 2 nooleotsa, 1 mõõgakatke jpm. Kuid kõige huvitavam leid, mida leiti, on haruldane kullatud mõõgatupe pealdis, millel on kujutatud mehe nägu ning mis annab aimu Salmel langenute päritolust.

Arheoloogiliste väljakaevamiste ekspeditsiooni juhi arheoloogiadoktor Jüri Peetsi sõnul on Salme muinaslaev väga keeruline objekt. „Paljud asjad olid siin omavahel seotud. Luustikke oli väga palju, samuti esemeid ja need kõik olid väga väikese ala peal. Mis moodi need luustikud, mida oli seal kokku 3006, seostuvad nende esemetega, tuleb ära teha suur uurimustöö.“

Kõik leiud mis on leitud Salme muinaslaeva kaevamistel, saavad hiljem oma koha muuseumis, kus kõigil on võimalik leidusid oma silmaga vaadata.
Fotod Salme muinaslaeva kontuuride kinnikatmisest:

http://www.saarlane.ee/galerii/galerii.asp?gid=45&stmp=1315644228127

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti