lauantai 3. syyskuuta 2011

Hobused kodustati juba 9000 aastat tagasi?


www.elu24.ee 25.08.2011

Foto: Scanpix

Saudi Araabia turismi- ja antiigiameti esindaja sõnul teevad arheoloogid väljakaevamisi paigas, millest paljastus, et hobused võidi kodustada juba 9000 aastat tagasi.

Al-Maqaris tehtavad väljakaevamised esitasid väljakutse praegu kehtivale teooriale, mille kohaselt hakati hobuseid kodustama Kesk-Aasias 5500 aastat tagasi, kirjutab BBC.

Teadlased on leidnud tõendeid, et hobuseid hakkasid siis kasutama Põhja-Kasahstanis elanud Botai kultuuri inimesed.

Arheoloog Ali al-Ghabbani sõnul võib nüüdne leid anda andmeid, kuidas hilisel neoliitikumiajastul ühiskond ja kultuur arenes.

Väljakaevamiskohast leiti ka mitmeid tööriistu.

Leidude seas on nooleotsi, käsikive, kaapijaid, nõelu ja veel teisi vahendeid.

Ghabbani sõnul näitas asjade süsinikuuring ja inimjäänustele tehtud DNA-test, et need pärinevad 7000 aasta tagusest ajast.

«Leid muudab arusaama sellest, kuidas hilisneoliitikumis hobuseid kodustama hakati ning kultuur arenes. Al-Maqari tsivilisatsioon oli neoliitikumiajastu väga arenenud tsivilisatsioon. Samuti leiti, et hobuste kodustamine võis alguse saada 9000 aastat tagasi,» sõnas arheoloog.

Inimesed puutusid hobustega kokku juba 50 000 aastat tagasi, kuid siis jahiti neid loomi liha, naha ja võimalik, et ka piima pärast.

Esimesed vettpidavad tõendid hobuste kodustamisest pärinevad 2000 aasta tagusest ajast. Siis maeti hobuseid koos kaarikutega. Kuid aastaks 1000 eKr kodustati hobuseid nii Euroopas, Aasias kui Põhja-Aafrikas.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti