keskiviikko 3. elokuuta 2011

Vello Mäss: Salme muinaslaev avab Läänemere ajalugu

www.saartehaal.ee 03.08.2011

Autor: Anna Põld

Peaaegu vöörist ahtrini välja kaevatud ja hästi näha olev Salme muinaslaev omab märkimisväärset tähtsust merendusajaloos – täpsemalt Läänemerel purjelaevade kasutuselevõtu aja dateerimises.

Eile Salmel viibinud Eesti nimekaim allveearheoloog Vello Mäss, kelle ülesandeks on hinnata selle laeva mereomadusi, ütles Saarte Häälele, et Salme kaevandit vaadates näib, et on mitu ilmingut laeva konstruktsioonis, mis viitavad sellele, et suure tõenäosusega oli tegemist purjelaevaga.
Mäss mainis, et tegemist pole pelgalt uudishimu, vaid merendusajaloos määrava tähtsusega küsimusele vastuse leidmisega.

Kui seni on teadlased tõmmanud purjede kasutusele tulemisele mõttelise joone pelgalt teadmisega, et enne 8. sajandit pole Läänemerel purjeid kasutatud, siis 8. sajandi keskpaigast pärit Salme muinaslaev täpsustaks purje kasutuselevõttu peaaegu täpse dateeringuga. “Kui selgub, et see on nüüd purjelaev, siis on selgunud üks fakt, ja see on tähtis,” kinnitas Vello Mäss, lisades, et tuleb kannatlikult natuke veel oodata, kuni saab ristiprofiilipildi tehtud. Profiilipildilt peaks olema näha merelaeva põhjakuju ning see, kas laeval oli purjelaevale iseloomulik kiil või ei olnud. “Kui kiilu ei ole, siis tulid mehed aerudega ja tegemist on sõudelaevaga,” sõnas Mäss.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti