perjantai 8. huhtikuuta 2011

Kaupmehe maja jäänus katkestas torutöö



www.parnupostimees.ee 08.04.2011

Kaupmehe maja on vasakul, tänav oli praegusest rohkem Riia pool.

Foto: Olaf Esna erakogu

Arheoloogiliste uuringute tõttu on sunnitud tööseisakud Pärnu vanalinnas kaevetöödel enesestmõistetavad. Sellega tuli arvestada. Tähtaegades palju järele ei anta.

Foto: PP


Tõnu Kann, reporter

Pärnus Vee ja Rüütli tänava ristmikul alustasid kopamehed sel nädalal kaevetööd, et jätkata vanalinnas veevärgi ehitamist, kuid kopp ei saanud töötada kahte päevagi, kui järelevalvearheoloog Rünno Vissak töö seiskas.

“Nähtavale tuli vana hoone müürijäänus, mis nõuab arheoloogilisi mõõtmisi ja täpset fikseerimist,” teatas Vissak ja soovitas tööseisaku ning avastatud vana vundamendi kohta lisateavet pärida muinsuskaitseametist.

Muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rent ütles, et kaevekohas nähtavale ilmunud müürijäänus pole üllatus, kuna vanadelt linnaplaanidelt ja isegi säilinud fotode põhjal oli seal 1944. aasta pommitamiseni seisnud hoone asukoht teada.

Ometi olid torutööd Vee tänaval projekteeritud ja hiljem muinsuskaitsega kooskõlastatud selliselt, et seal seisnud, kunagi kaupmees Schmidti perele kuulunud elamu müürijäänus kopale ette jäi.

Tegu on mõnekümnesentimeetrise veaga.

“Müüri asukoht tuleb nüüd täpselt fikseerida,” sõnas Rent. “Vee tänav on pärast Teist maailmasõda Pika ja Kuninga tänava vahelisel lõigul varasemast hoopis laiemaks ehitatud. See, kes tahab näha, kust Vee tänava merepoolne piir vanasti kulges, võiks vaadata, kus asub tänav praegu Postipoisi ees. Hilisem nihe mere poole on silmanähtav.”

Rent ei osanud veel täpselt öelda, kui mitu päeva torutööd Rüütli–Vee ristmikul seisavad, küll ütles ta, et muinsuskaitse on ilmselt nõus müüri osalise lammutamisega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti