tiistai 18. tammikuuta 2011

Piraat Musthabeme mõõk?



www.elu24.ee 13.01.2011

Kunstnik Jean Leon Gerome Ferrise 1718. aastast pärinev maal piraat Musthabeme tabamisest

Foto: wikipedia.org

USA allveearheoloogide arvates võisid nad leida 18.sajandi ühe kuulsama piraadi Musthabeme mõõga käepidemeosa.

Arheoloogid on Põhja-Carolina vetes asuva laeva Queen Anne`s Revenge jäänuseid uurinud alates 1997. aastast, kirjutab National Geographic.

Nüüd avaldasid uurijad, et laevarusudest leiti mõõgaosad, mis kokku pandi. Arvatakse, et see mõõk võis kuuluda Musthabemele, kuid nad ei ole selles kindlad.

Piraat Musthabe, kodanikunimega Edward Teach, oli inglane, kes tegutses praegustel USA aladel, mis kunagi olid Briti kolooniad.

Arheoloog David Moore´i sõnul jooksis piraadilaev 1718. aastal Beauforti juures karidele. Laev jäeti maha ning võis pooleldi vee peal olla veel aasta pärast õnnetust. Kuid lõpuks tegi vesi oma töö ning laevast jäid mere põhja vaid jäänused.

«Piraadid võtsid kaasa kõik, mida nad väärtuslikuks pidasid. Mõõka ei pruugitud tähtsaks pidada või oli see kättesaamatu ning jäeti laeva,» selgitas arheoloog.

Musthabeme piraadikarjäär kestis vaid kaks aastat, kuid isegi nii lühikese aja jooksul sai temast üks oma ajastu kardetumaid lindpriisid.

Ta tegutses nii Kariibi merel, sealsetele saartel kui ka Briti Uus-Inglismaa kolooniates Ameerikas.

Kaubalaevade kaptenid tundsid hirmu ainuüksi tema nime kuuldes. Musthabe sai tuntuks ka sellega, et vallutas Lõuna-Carolinas asuva Charlestoni ja hoidis seda pikka aega oma käes.

Virginia kuberner Alxander Spotswood kuulutas piraadile sõja. Ta palkas hea väljaõppega sõdurid ja madrused piraati tabama ja tapma. 22. novembril 1817. aastal toimus Musthabeme ja sõdurite vahel lahing. Piraadi lasi maha leitnant Robert Maynardi poolt juhitud väike madrustesalk.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti