maanantai 1. marraskuuta 2010

Keskaegsed leiud toovad kunstiakadeemiale kaevamised


www.tallinnapostimees.ee 01.11.2010

Kunstiakadeemia krundil toimunud arheoloogilised proovikaevamised olid paljulubavad.

Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kunstiakadeemia uue maja ehitusplatsil avastati arheoloogiliste eeluuringute käigus kesk- ja varauusaegne kultuurkiht ning ehitiste jäänused ja ilmselt on tulemas arheoloogilised kaevamised.

Kunstiakadeemia krundi idapoolses osas on leitud eriaegsete kivihoonete vundamente, sealhulgas ka kuivmüürina – ilma mörti kasutamata laotud, palkhoonete jäänuseid ja üks ahjualus, kirjutas Õhtuleht.

Uuringute tulemusi arutanud Tallinna kultuuriväärtuste ameti juures tegutsev arheoloogia ekspertnõukogu leidis, et alal peab korraldama arheoloogilised väljakaevamised.

Nõukogu soovitas akadeemial leida vana peahoone projekt ja ehitusdokumentatsioon, et saada teavet omaaegsete keldrite ulatuse ja sügavuse kohta, millest tulenevalt on võimalik otsustada arheoloogiliste uuringute vajaduse ja mahu üle nimetatud alal, märkis linnaarheoloog Toomas Tamla.

Toimetas Uwe Gnadenteich

Kommentaariumist:

Valdo Praust:Arvata oli, et keskaegne Kivisilla eeslinn ulatus sinnamaale välja - Tartu maanteel asunud Härjapea jõe silla ümbrus oli sealt ju kiviga visata ning kogu jõe vasakkalda hõlmas juba 1230ndatel aastatel Jaani seek.

Harrastusmuinsuskaitsjana oletan, et see jõetagune poolsaar (jõe paremkallas) oli asustatud juba 14.-15. sajandil kuni tollase merepiirini (mis asus kusagil Tallinki hotelli ehk nõukaaegse Teenindusmaja kohas).

Eks kaevamised vast paljastavad, milliseid ja mis ajastust hooneid on seal asunud.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti