perjantai 8. lokakuuta 2010

Merevägi leidis 200 aasta vanuse ankru


www.postimees.ee 08.10.2010

Tõenäoliselt 200 aasta vanune ankur, mille avastas miinijahtija Ugandi Väike-Pakri saare lähedalt.

Foto: Kaitseväe peastaap

Täna pärastlõunal tõi mereväe tuukri- ja toetuslaev Tasuja Miinisadamasse arvatavalt peaaegu 200 aasta vanuse ankru, mille avastas miinijahtija Ugandi oktoobri algul rutiinse harjutuse käigus Väike-Pakri saare ja Paldiski vaheliselt ankrualalt.

Ajaloolise leiu mõõtmed on 3 korda 3,6 meetrit, kaal 1,5 tonni. Ankru käpad on valmistatud metallist ja tokk ehk põikpuu puust. Spetsialistide hinnangul võib tegemist olla nn admiraliteedankru eelkäijaga.

«Nii hästi säilinud selletüübilist ankrut eesti muuseumites ei ole,» ütles muinsuskaitseameti nõunik Maili Roio, kelle sõnul võib ankur olla pärit 19. algusest. Roio märkis, et ankru teevad unikaalseks just säilinud puidust osad.

«Infovahetus oli väga kiire ja selle tulemus on nüüd kenasti kuival maal rahvale vaatamiseks ja ajaloolastele uurimiseks,» kiitis ta koostööd mereväega.

Meremuuseumi ajaloolase ja Lennusadama kuraatori Tiit Einbergi sõnul pole esialgu võimalik öelda, millise riigi laevastikule see ankur kunagi kuuluda võis. «See võib olla pärit ükskõik millise Euroopa riigi laevalt,» märkis Einberg. «Tehnoloogilist vahet selle tüübi ankrutel pole, nii et tõenäoliselt jääb selle päritolu ajaloolastele saladuseks.»

Leitud ankur asub praegu meremuuseumis Lennusadamas.

Toimetas Merike Tamm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti