perjantai 17. syyskuuta 2010

Vana-Egiptuse hauakambri laes on «tähistaevas»


www.postimees.ee 17.09.2010

Preester Kharakhamuni hauakambris on domineerivateks värvideks kollane ja sinine

Foto: heritage-key.com

Egiptuse antiigiameti teatel leiti hauakamber, mille laes on kujutatud tähistaevast.

Hauakamber, milles olevate jooniste põhitegelane on taevajumalanna Nut, leiti El-Assasifi arheoloogiliste väljakaevamiste paigast, kirjutab Discovery News.

Egiptuse peaarheoloogi Zahi Hawassi sõnul leiti hauakamber kaheksameetrise šahti põhjast. Kuna sinna ei olnud õhk juurde pääsenud, siis on seintel ja laes olevad teosed hästi säilinud. Hauakambri laes on kujutatud sinisega taevast, milles säravad kollased tähed. Jumalanna Nut võtab kahel käel vastu maapealsest ilmast lahkunuid.

Hawass lisas, et hauakamber rajati preester Karakhamunile, kes elas millalgi 25. dünastia valitsemisajal 755 – 656 eKr.

See hauakamber, mis kannab tähistust TT223, avastati juba 19. sajandil, kuid hiljem varises selle sissekäik kokku ja mattus liiva alla.

Hauakamber avastati uuesti USA ja Egiptuse arheoloogide poolt 2006. aastal, nüüd jõuti ideaalses seisukorras hauakambrini.

Arheoloogid uurivad veel teisi samas piirkonnas asuvaid hauakambreid – Teeba linnapea Karabaskeni ja preester Irtieru oma.

Väljakaevamist juhtinud arheoloogi Jelena Pišhikova sõnul on Karakhamuni hauakamber selle matmispaiga suurim.

Ta lisas, et selle preestri kohta on väga vähe teada. Arvatakse, et ta ei olnud kuigi tähtsal positsioonil. Samas aga on ta hauakamber väga rikkalikult kaunistatud, olles üks Egiptuse ilusamaid.

Arheoloogide arvates võis see preester olla vaaraoga või ta perekonnaga lähedalt seotud. Edasiste uuringutega loodetakse selle preestri kohta rohkem teada saada.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti