perjantai 17. syyskuuta 2010

Huvilised tahavad Stebeli patarei arvuti konserveerida


www.meiemaa.ee 16.09.2010

Autor: Alver Kivi

Aastaid vee all olnud tulejuhtimise mehaaniline arvuti on kujunenud huvilistele külgetõmbeobjektiks.

Foto: Irina Mägi

Sõjaajaloo huvilised tahavad eelmisel laupäeval veest tühjaks pumbatud Stebeli patarei komandopunktist leitud tulejuhtimise mehaanilise arvuti välja tõsta ja selle konserveerida.

“Sellist asja pole meil siin rohkem säilinud ja arvutiga tuleb midagi ette võtta, muidu laguneb see lihtsalt ära,” rääkis ettevõtmise eestvedaja Mati Martinson, kelle hinnangul on sõjaajalooliselt tegu väärt leiuga.

Martinsoni sõnul pole ettevõtmise eesmärk mitte niivõrd tulejuhtimise arvuti eksponeerimine, kui selle säilitamine Sõrve militaarmuuseumis. “Kui meil õnnestub see korralikult konserveerida, saab seda ka kuivas hoida, aga üks variant on hoida arvutit magedas vees. See oleks kõige odavam viis,” kirjeldas ta säilitamise võimalusi.

Mati Martinson leiab, et tulejuhtimise mehaaniline arvuti on kõige väärtuslikum osa, mis on juhtimiskeskuses esemelistest asjadest veel säilinud, sest kõik muu on lihtsalt laiali veetud.

Suurem rüüstamine on toimunud juba aastate eest. Venelased lõhkusid enne patarei mahajätmist 3. oktoobril 1941 kogu toimiva süsteemi ise. Kuid generaatorid, juhtmed ja muu väärtuslik viidi minema hiljem, arvatavalt Saksa ajal.

“Väidetavalt oli komandopunkti alumine korrus pärast selle esimest tühjakspumpamist 1987. aastal juba rüüstatud olnud. Kui seda tolleaegset rüüstetööd täpsemalt vaadata, siis on näha, et paljud juhtmeotsad, masinad ja torud on ilusasti poltidest lahti keeratud. Tänapäeval ükski polt enam ei keeraks,” märkis Martinson. Üheks suureks ohuallikaks peab Martinson ka tänapäevast inimfaktorit, sest teatud seltskonnas on levinud arusaam, et kõike, mis on metallist, on võimalik odava hinna eest vanarauaks maha müüa.

Vesi valgub sisse

Mehaanilise arvuti väljatõstmisega on suhteliselt kiire, sest mõõtmised näitavad, et kolme ööpäevaga on vett juurde tulnud 18 cm, see teeb 6 cm ööpäevas. Kahe kuu pärast oleks kogu alumine korrus jälle vee all.

Martinsoni sõnul mingeid lahtisi kraane rajatisel ei ole. “Põhiline vesi jookseb sisse ikkagi alumise korruse lae all olevast lahtise kanalisatsioonitoru otsast. Selgesti on näha, kuidas see üle generaatoriruumi lävepaku alumise korruse madalamasse ossa edasi voolab,” kirjeldas ta olukorda.

Ta usub, et arvuti pole nii raske, et selle kättesaamiseks oleks vaja kraanat. “Šahti augu kaudu saame meestega selle kätte. Sealt on suured generaatorid ka ära viidud. Kui seda aparaati vaadata, siis sellel on kõik kinnituspoldid juba maha keeratud. Seda on teinud sakslased või siis keegi vahetult pärast sõda,” märkis sel laupäeval ettevõtmisega ühele poole saada püüdev Mati Martinson.

Stebeli patarei arvuti saatuse otsustab Torgu volikogu

www.meiemaa.ee 17.09.2010

Autor: Ahto Jakson

Mida teha Stebeli patarei komandopunktist avastatud tulejuhtimise mehaanilise arvutiga, otsustab Torgu vallavolikogu, olles eelnevalt ära kuulanud asjatundjate soovitused.

Torgu vallavanem Tiit Põld rõhutas, et kuna tegemist on valla varaga, siis näeb kohaliku omavalitsuse korralduse seadus ette valla vara suhtes otsustamist, kui selleks ei ole vallavalitsusele volitusi antud, volikogu pädevusena.

Torgu volikogu tuleb järgmine kord kokku septembri lõpus. Kus peaks arvutit eksponeerima, ei osanud vallavanem öelda. “Ma ei ole spetsialist. Mind, nagu ka volikogu, huvitab spetsialisti arvamus ja soovitus,” ütles Põld. Nii palju kui vallavanem asjast aru sai, on arvuti säilitamiseks kaks võimalust, kas hoida seda vees või püsivalt kuivas ruumis.

“Ametlikult ei ole meie käest keegi arvuti väljatoomise kohta küsinud, küll aga oli sel teemal juttu Tõnu Veldrega,” lausus muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa.

Muinsuskaitseamet arvuti konserveerimiseks praegu võimalust ei näe. “Kõigepealt tuleb selle jaoks raha leida ja alles siis mõelda arvuti väljatoomisele. Praegu on kõige paremad hoiutingimused sealsamas, kus arvuti asub. Välja tuues hakkab see kohe roostetama,” rääkis Peirumaa. Pealegi kuulub arvuti Sebeli patarei komandopunkti juurde.

“Tuua arvuti välja paigast, mille osa ta on, ei ole mõistlik, sest eraldi seisvana pole see pooltki sellest, mis seal olles,” arvas Peirumaa. Kuidas oleks arvutit kõige parem eksponeerida, selleks tuleks erinevad variandid tema sõnul eelnevalt siiski läbi arutada. Ent muinsuskaitseamet ei ole arvuti väljatoomise poolt nii kaua, kuni ei ole selge, kuidas asjad edasi kulgevad.

Saaremaa Muinsuskaitse Seltsi esimees ja Sõrve militaarmuuseumi asutaja Tõnu Veldre ütles, et arvuti jääb praegu oma endisesse asukohta.

“Nii suuri asju konserveeritakse Eestis väga harva ja seda on väga keeruline teha. Odaots või mõõga käepide on hoopis teiste mõõtmetega. Las ta jääb sinna, kus asub,” loobus Veldre arvuti Stebeli komandopunktist väljatoomise mõttest.

1 kommentti:

  1. raha on ju muinsuskaitsel ja Saaremaa muuseumil küllaga, et Kuressaare linnuse sissepääs "Ooperi päevade" veokitele mugavamaks muuta ja linna laste suurim kelgumägi ära nullida! kas nüüd on parem mingit betoonist junne seal vaadata selleks, et paar münti või odaotsa leida?

    VastaaPoista