perjantai 27. elokuuta 2010

Kreeka arheoloogid leidsid Odysseuse palee?


www.postimees.ee 25.08.2010

Teisest sajandist pKr. pärit marmorpea, mis kujutab Odysseust

Foto: wikipedia.org

Kreeka arheoloogide väitel avastasid nad Ithaka saarelt kaheksandast sajandist eKr. pärit palee, mis võis olla kuulsa kangelase Odysseuse kodu.

Uurijate sõnul võis see Homerose teose tegelane kunagi päriselt olemas olla, kirjutab archaeology.com.

Odysseus oli Kreeka mütoloogias Ithaka kuningas ning kaval ja tark Trooja sõja kangelane. Pärast sõja lõppu eksles kümme aastat võõrsil.

Teekonnal, kus ta oleks äärepealt kaks korda hukkunud, kohtus ta kükloobi, oma ema vaimu ja meelitava lauluga sireenidega. Ithakale jõudnud, avastas ta, et ta naist Penelopet piiravad kosilased, kes soovivad temaga naituda.

Oma isa Laertese ja poja Telemachose abiga võitis ta rivaalid ning taastas oma võimu.

Kuigi tegemist on Kreeka mütoloogiaga, on arheoloogid veendunud, et lool on ka mingi reaalne tagapõhi. Seda tõendavat ka nüüd Ioonia mere saarelt Ithakalt leitud paleejäänused.

Ioannina ülikooli arheoloogid leidsid suure kolmekordse ehitise jäänused. Esmased uurimised näitasid, et tegemist on kaheksandast sajandist eKr. pärit lossiga. Just kaheksandal sajandil olevat Odysseus Ithakat valitsenud.

Ka olevat lossi asukoht õige ning langevat kokku Homerose «Odüsseias» kirjeldatuga.

Arheoloog Thanassis Papadopoulos ja ta meeskond jõudsid leiuni pärast 16 aastat kestnud väljakaevamisi. Uurijate sõnul on sellest ajastu pärit losside põhiplaan sarnane. Varem on neid leitud ka Mükeenest, Pyloselt ja teistest iidsetest asustatud paikadest.

Kuid juba on mitmed teadlased Kreeka arheoloogide avastuse suhtes skeptitsismi näidanud.

«Kas seda paleed saab seostada Odysseusega või mitte, ei ole üldse oluline. Oluline on hoopis see, ete tegemist on kunagise paleega,» lausus Itaalia arheoloog Adriano La Regina.

Siiani on lahtine, kes iidne Ithaka kuningriik asus ikka tänapäeval Ithaki nime kandval saarel.

Briti uurija Robert Bittlestone´i arvates viitavad Homerose kirjeldused hoopis sellele, et Ithaka kuningriik asus Cephalonia saarel.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti