lauantai 7. elokuuta 2010

Ärimehe laos peitub haruldane tahvelklaver


www.tartupostimees.ee 06.08.2010

Raimu Hanson, reporter

Tahvelklaver «C. L. Ammende. Pernau» ootab restaureerijaid.

Foto: Alo Põldmäe

Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumi juhataja, helilooja Alo Põldmäe ei suutnud oma vaimustust varjata, kui rääkis ärimees Rein Kilgi laos Tartus kolmapäeval üle vaadatud vanast tahvelklaverist.

Selle ilmumisega asjatundja vaatevälja on Eesti klaveriehituslinnade Tallinna, Tartu, Kuressaare ja Valga kõrvale kerkinud nüüd ka Pärnu. «Pilli on valmistanud oletatavalt 19. sajandi esimesel veerandil Pärnus tegutsenud Ammende suguvõsasse kuulunud Christian Ludwig Ammende,» märkis Põldmäe.

Haruldane klaver sattus Kilgi omandusse seoses Ammende villa taastamisega Pärnus, kui ta uuris oma abilistega Ammende suguvõsa ja suhtles järeltulijatega. «Eestis on olnud üllatavalt palju klaverivabrikuid,» ütles Kilk. «Eestis pidi olema väga palju oskusteavet, et klavereid valmistada, aga ka klientuuri, kes neid ostaks.»

Kui tahvelklaver restaureeritud, kavandab Põldmäe seda koostöös Kilgiga näidata teiste Eestis valmistatud ja tuntud isikute kasutada olnud klaverite kõrval Helme mõisas. Püsiekspositsiooni loodab juhataja avada 2012. aasta lõpul või 2013. aasta algul.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti