keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Tartus näidatakse sel nädalal rahvale üliharuldast pasunat

www.epl.ee 14.07.2010

Teele Tammeorg

Kogu Euroopas on tea­da vaid üksikud selle va­na pronksist pasu­naga samaväärsed leiud.

„Eestis me ühtegi teist nii vana puhkpilli ei tea,” märkis Tartu linnamuuseumi arheoloog Arvi Haak. Tema sõnul võib pasun pärineda lausa muinasaja lõpust ehk 12.–13. sajandist. Pill leiti Otepää linnuse väljakaevamisel arheoloog Osvald Saadre juhtimisel 1953. aastal. Arheoloogide hinnangul on tegemist väga haruldase leiuga kogu Euroopas, sest sellest ajast on säilinud vaid üksikud samalaadsed pillid.

Väärtuslik pasun ei ole kohalikku päritolu, aga kust see täpselt pärineb, pole Haagi sõnul päris kindel. „Võib vaadata nii ida, lääne kui ka lõuna poole,” märkis ta.

Kõige silmapaistvam detail on väike kotkapea pasuna kõlalehtril. Arheoloog Ain Mäesalu sõnutsi on lähedasi, kuid pisut erineva kujundusega 12.–14. sajandi kotkapäid leitud Lääne-Euroopas, aga ka Vana-Vene ja Volga-Bulgaaria riigis. Muinaseestlased võisid eseme kas võõrsilt osta või said selle sõjasaagiks.

Pasun on minevikus osaliselt purunenud ja seda on püütud parandada. Nimelt on näha toru „lappimiseks” kasutatud pronkspleki ribasid ja ka pilli ümber keeratud kasetohu jäänuseid.

Kindel pole seegi, mille jaoks peent pasunat kasutati. „Kui teaks, oleks väga huvitav,” sõnas Haak. „Kuna ta on pärit linnusest, siis esimene mõte liikus sinnapoole, et võiks olla sõjasarv. Karjasarve jaoks on ta liiga silmapaistev.”

Tavaliselt hoitakse pasunat Eesti ajalooinstituudi kogus ja varem on seda eksponeeritud üksikutel juhtudel, näiteks Tartu laulupeomuuseumis. Seekord tuuakse pasun kõigi huviliste ette tervelt viieks päevaks, sest sel nädalal Tartus peetavate hansapäevade teemadeks on puhkpillimuusika ja hansa pulm ning kolmapäevast pühapäevani toimub ka Tartu rahvusvahelise puhkpillifestival.

Tartu linnakodaniku muuseum asub kesklinnas Jaani kiriku vastas ja on avatud kolmapäevast pühapäevani kella 11–17.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti