sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Läänemerest leiti haruldast šampanjat

postimees.ee 18.07.2010



Sukeldujad leidsid Soomele kuuluva Ahvenamaa lähistelt 30 pudelit šampanjat, mis väidetavalt pärineb Prantsuse revolutsiooni eelsest perioodist.
REKLAAM

Väidetavalt pärineb šampanja 18. sajandist ning esialgsete hinnangute kohaselt võib pimedas ja külmas joomiskõlbulikuna säilinud jook olla aastatel 1782-1788 toodetud Clicquot. Lõplikult selgitatakse šampanja päritolu välja Prantsusmaal, kuhu see analüüsideks saadeti, vahendas BBC.

Kui labor kinnitab haruldase joogi erakordsust, oleks tegemist vanima joomiskõlbuliku šampanjaga, kuna praegu kuulub see tiitel Perrier-Jouet´le, mis pärineb 1825. aastast.

Haruldase leiu tegi sukelduja Christian Ekström, kes maitses ühe pudeli sisu ka oma kolleegidega. «See oli fantastiline,» kirjeldas Ekström maitselamust. «Selle maitse oli väga magus, tunda oli tamme maitset ning väga tugevat tubakalõhna,» lisas sukelduja, kelle sõnul olid joogi mullid väga väikesed.

Veiniekspertide hinnangul võib šampanjapudeli hind kerkida oksjonil 500 000 Rootsi kroonini (üle 825 000 Eesti krooni). Ahvenamaa seaduste kohaselt otsustab kohalik võim, mida merepõhjast leitud šampanjaga edasi teha.


Toimetas Jürgen Tamme, reporter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti