keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Arheoloogid paljastasid Kuressaare kindluse vallis keskaegsed tornid


www.meiemaa.ee 14.07.2010

Autor: Janne Nurmik

Arheoloog Garel Püüa näitab pea kolm nädalat kestnud arheoloogiliste kaevamiste esimesi silmale nähtavaid avastusi – idabastioni torni säilmeid. ÜLEVAL: Miniatuurne taskunuga (vasakul), kaheharuline kahvel, nuga ja hõbesõrmus vajavad veel lähemat uurimist.

Fotod: Valmar Voolaid

Kuressaare linnuse laiaulatuslike konserveerimis- ja restaureerimistööde arheoloogiliste kaevamiste käigus on päevavalgele tulnud kaks 15. sajandist pärit torni.

“Avanev vaatepilt oli meile ikka üsna šokeeriv,” tõdes osaühingu Agu EMS arheoloog Garel Püüa. “Seda eelkõige seetõttu, et meist kellelgi polnud aimu tornide nii imeheast säilivusest mullas ja kivirisus,” põhjendas Püüa.

Poolringikujulised tornid kaevati välja kindluse siseõuel asuva uue ooperimaja kõrval ja nende olemasolust linnusevallis olid arheoloogid vaem ka teadlikud. “Rootsiaegsetel, 1640. a pärinevatel kindluse plaanidel on tornid täitsa olemas,” viitas Püüa.

Eile sai kohe ooperimaja vahetusse lähedusse jääval, tänaseks suuremalt jaolt puhastatud torni juures näha selle esimesel korrusel paiknevat kolme laskeava ning teisel korrusel asuvaid põrandatala auke. “Ülihästi on säilinud ka torni põrandaplaat,” sõnas Püüa ja lisas, et torni müüripaksuseks sai ta 1,8 meetrit.

Lauanõude leid on lisaväärtus

Kindluse idabastioni teise torni suurem puhastamine jääb Püüa teada ilmselt Saaremaa ooperipäevade järgsesse aega. Seni on tornist teada, et selle seina paksuseks mõõtis arheoloog ligi kolm meetrit ja praegu paistavad rajatise uudistajale vaid kolme laskeava ülemised servad.

Kahe torni väljakaevamiste käigus avastasid arheoloogid veel ka lauanõude komplekti, kuhu kuulub luupeaga nuga ja kaheharuline kahvel.

Lisaks sattus maapinnast spetsialistide näppu taskunuga ja meesterahva hõbesõrmus. Kõigi esemete päritolu hindas Garel Püüa esmapilgul 17. sajandisse. “Täpne daatum selgub muidugi edasisel uurimisel,” märkis ta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti