maanantai 14. kesäkuuta 2010

Vanalinna majas peitis end haruldane kaev


Pealinn 15.02.2010

Vene 16 majas asuv kaev on rajatud 14. sajandil või veelgi varem.

Andrus Allika

Vene 16 hoovipealsest majast leiti eelmise aasta lõpus seitsme meetri sügavune keskaegne kaev.

«Ma ei tea Tallinna vanalinnas ühtegi teist sellist kaevu, mis asuks majas sees,» ütles kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik ja lisas, et kindlasti on see viimase aja üks tähelepanuväärsemaid leide.

Väljakaevamised majas jätkuvad

Väljakaevamised majas aga jätkuvad, sest kaev ei jäänud ainsaks ootamatuks leiuks. «Tundub, et selle maja üllatustele ei tulegi lõppu,» mainis Dubovik. «Eelmisel nädalal leidsid arheoloogid kaevu kõrvalt mingi konstruktsiooni, mis suure tõenäosusega on müüritrepp. Praegu ei saa seda küll veel kindlalt väita, kuid sellised eluruumist keldrisse viivad trepid on küllaltki tavalised. Kui väljakaevamiste jätkudes tuleb välja kelder, siis lähevad tööd muidugi edasi, nii et lõppu praegu küll ei paista.»

Kaevust leitud keskaegse keraamika kildude põhjal on arheoloogid kindlad, et kaev on rajatud enne maja – 14. sajandil. «Kahjuks peale keraamika kaevust midagi väga rabavat ei leitud,» tõdes Dubovik. «Kõige ootamatum leid aga oli kaks telliskivi, mida on kasutatud võlvkaares. Selliseid kive on varem leitud vaid Pirita kloostrist. Vanalinnas on võlvkaared ehitatud ikka raidkivist.»

Kaev saab valgustuse ja klaaskatte

Tallinna linnapea nõunik kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa ütles, et majast on leitud ka 1605. aastast pärit maalinguid ja raidkiri. «Kuna kaev leiti endise eeskoja nurgast, siis oligi arvata, et see on vanem kui hoone. Dominiiklaste klooster asutati teatavasti 1246. aastal,» rääkis Kuuskemaa. «Üllatav on seegi, et ülevaltpoolt on kaevu läbimõõt kaks meetrit, altpoolt aga kolm meetrit.»

Dubovik mainis, et tänu sellele, et kaev asub katoliku kiriku majas, mitte erakorteris, jääb see inimestele nähtavaks. «Projekt on olemas, paneme valgustuse sisse ja katame kaevu klaasiga,» tutvustas Dubovik plaane.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti