maanantai 14. kesäkuuta 2010

Tallinna Vanalinna aarded kaardile

Pealinn 17.05.2010

Oliver Õunmaa




• Vanalinna muinsuskaitseala jõuab 3D-mudelina internetti helikopteri ja laserskannerite abil.








Vanalinna 3D-mudelis saab peagi ringi liikuda kui moodsas arvutimängus ja meie tänavatel ekskursiooni teha kas või Ameerikas viibides.

Kõiki Tallinna unikaalse vanalinna vaatamisväärsusi ja meie kultuuriüritusi tutvustab juba vähem kui aasta pärast internetis kogu maailmale nn kolmemõõtmeline virtuaalne mudel

«Meil pole muidugi kavas turiste mugavaks muuta, et nad ainult arvuti kaudu Tallinna külastaksid,» selgitas abilinnapea Taavi Aas. «Vastupidi, 3D-mudel on innovaatilise Tallinna visiitkaart, mis aitab luua linnast esmamulje, rõhutada selle ainulaadsust ja põnevat ajaloopärandit. Eriti arvestades, et tulemas on kultuuriaasta. See kaart võib tekitada paljudes teiste riikide inimestes huvi ka reaalselt Tallinna külastama tulla.»

Helikopter tuleb appi

Esimesena alustatakse 3D-mudeli tarvis andmete kogumisega, mida teostab Eesti firma koostöös norralastega. Viimased lendavad vanalinna kohal helikopteriga ja mõõdistavad laserskaneerimise meetodi abi vanalinna muinsuskaitsealale jäävaid objekte. Laserskaneerimise töid ning pildistamist tehakse ka maapinnalt.

«Kolmemõõtmelisena ei kujutata mitte ainult hooneid, vaid ka hoove, aedu, treppe, purskkaeve ja skulptuure,» rääkis linnaplaneerimise ameti geomaatika teenistuse direktor Kristel Lelov-Brossard.

Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Duboviku sõnul võiks virtuaalne kaart täita mitut ülesannet. «Meie ettepanek oli, et mudelilt võiks kolmemõõtmelisena näha põnevaid vanalinna hoove, kuhu ka tallinlane iga kord vabalt sisse ei pääse,» rääkis Dubovik. «Lisaks tahame, et tulevikus aitaks rakendus meil mõista, kuidas üks või teine ajalooline hoone välja näeks, kui omanik tahab sellel näiteks fassaadi uuendada või teised vitriinid panna.»

Tulevikus on võimalik vaadata arvutist kõiki vanalinna objekte nii õhust kui ka maapinnalt, kasutada aadresspäringut jne. Olulisemate hoonete kohta aitab kultuuriväärtuste amet kokku panna info tekstide ja ajalooliste fotode näol, mille saab kätte hoonele klõpsates.

«Valikuliselt saab 360º fotode abil tutvuda kirikutega ka seestpoolt ning vaadetega linnale nende tornidest,» kinnitab Lelov-Brossard. «Teavet saab ka kultuuripealinna raames toimuvate ürituste kohta.»

Ettevõtlusameti turismiosakonna soovil luuakse kümme audiotuuri, mille teemadeks on kirikud, linnamüür, muuseumid, Kultuuripealinn 2011 jne. Samuti tutvustab rakendus vanalinna kolme videotuuri abil.

Projekt lõpeb 2012. mais, kuid virtuaalses vanalinnas peaks saama jalutada juba 2011. aasta alguses.

Mudel ka uuendustel abiks

Mullu esitas linnaplaneerimise amet Euroopa Liidu struktuurfondi taotluse eesmärgiga luua vanalinnast virtuaalne kolmemõõtmeline mudel, nüüd saab linn mudeli loomiseks 6,3 miljonit krooni.

Peamine töö on praegu nn rakenduse ehk keskkonna loomine, kuhu paigutatakse andmed, et muuta arvutikasutajale kättesaadavaks nii eri objektide 3D-mudelid kui ka fotod, turistiinfo, audio- ja videogiidid jm. Kogu info vanalinna kohta on kättesaadav üle ilma eesti, vene ja inglise keeles. Töö peaks algama umbes nädala pärast, selles osaleb 15 firmat, neist üks Norrast. Projekti kogumaksumus on 6 476 372 krooni. Oma 3D kaardi on juba loonud näiteks Oslo ja Berliin.

Vanalinna aarded näha 121 hektarilt

• Virtuaalne vanalinna mudel hõlmab 121 hektari suurust vanalinna muinsuskaitse ala, mis on pisut suurem Vanalinna asumist.

• Mudelile pääseb linna turismilehekülje www.tourism.tallinn.ee kaudu, mida vaatab 800 000 inimest aastas. Alustatud on läbirääkimisi Google’ga, võimaldamaks vanalinna mudeli objekte näha ka Googel Earthi kaudu.

• Mudelilt saab muu hulgas näha, kus on võimalik sportida või lõõgastuda ja mida põnevat leiab muuseumist või kunstigaleriist.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti