maanantai 14. kesäkuuta 2010

Munkadetagune torn esitleb peagi oma uut kuube


Pealinn 14.06.2010

Vanalinnas on lõpule jõudmas Müürivahe tänavat lõpetava Munkadetaguse torni ja selle esise majakese restaureerimine.

Torni avamise järel pääsevad külastajad sealt ligi 200 meetri pikkusele torne ühendavale kaitsekäigule, kust avanevad suurepärased vaated vanalinnale. Põhjalikult restaureeritud Munkadetaguses tornis säilitati ja eksponeeriti kõik arhitektuuriajalooliselt väärtuslik, samas rajati sinna tänapäevased tehnosüsteemid.

Peaaegu kõik vanalinna tornid, mis seisid sajandeid tühjana ja lagunesid, on nüüd huvilistele avatud näituse-, teatri- ja õpikodade paigana. Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boriss Duboviku sõnul pääsesid huvilised veel kümme aastat tagasi vaid 1960ndatel korda tehtud Nunna ja Kuldjala torni, Assauwe torni teatri- ja muusikamuuseumi, Paksu Margareetasse meremuuseumi ning aeg-ajalt Lühikese jala väravatorni seal tegutsevat ansamblit Hortus Musicus kuulama. «Rannamäe tee äärsed tornid polnud kasutusel mitusada aastat,» lisas Dubovik. «Vaid esimestel korrustel asusid laoruumid.»

Praegu on aktiivses kasutuses paljud linnamüüri tornid. Laboratooriumi tänaval asuvas Eppingi tornis on interaktiivne näitus keskaegsetest linnamüüri tornidest, samal tänaval kõrguvas Grusbeke-taguses tornis korraldab väljapanekuid Ukraina kultuurikeskus ning Plate torni alumisel korrusel korraldatakse kunstinäitusi. Köismäe torn ja Hobuveski on juba pikalt olnud kasutusel teatri- ja kontserdisaalidena. Külastajatele on avatud ka Kuldjala, Sauna ja Nunnatorn koos neid ühendava kaitsekäiguga.

Munkadetaguse torni naaber Hellemanni torn restaureeriti põhjalikult juba 2006. aastal, kaht torni ühendav kaitsekäik taastati 2007. Koos Hellemanni tornist Viru tänava poole mineva kaitsekäiguga on kaitsekäigu pikkus ligi 200 meetrit.

Kultuuriväärtuste amet kuulutab lähiajal välja ideekonkursi Munkadetaguse torni ja sellega kaitsekäiku nagu nabanööri pidi seotud Hellemanni torni kõige paremal otstarbel kasutaja leidmiseks. Eelistatud on kultuuri- ja haridusvaldkonnaga seotud ettepanekud, rendilevõtja peab tagama linnakodanikele ja turistidele pääsu nii mõlemasse torni kui ka kaitsekäigule. «Soovime, et tegevus, mis tornidesse tuleb, oleks atraktiivne, kultuuri ja meie ajalooga seotud,» lausus Dubovik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti