perjantai 18. kesäkuuta 2010

Hukkunud auriku Kronos meremeeste haud sai taas risti


Saarte Hääl 27.05.2010

Autor: Aare Laine

HUKKUNUD MEREMEESTE MÄLESTUSEKS: Pikema ülevaate merel hukkunud meremeeste haudadest ja kalmetest Sõrve poolsaarel andis merekultuuri seltsi liige Leo Filippov.

Foto: Paul Mardi

1923. aasta 22. novembril Anseküla kalmistule maetud Saksa auriku Kronos hukkunud meremeeste kalmule on nüüd Saaremaa merekultuuri seltsi eestvõtmisel paigaldatud uus tammine rist. Laupäeval eemaldati sellelt Saksamaa ja Eesti riigilipp.

87 aastat tagasi Saaremaa ranniku lähedal Põtkemaa madalatel karidele sõitnud Kronose kõik 16 laevapereliiget hukkusid tormisel merel, üritades päästepaadiga kaldale jõuda.

22. mail pühalikul talitusel sõna võtnud Lõmala külas sündinud ja kasvanud nüüdne kuressaarlane Sulev Mets meenutas Anseküla surnuaiapühasid oma lapsepõlveaastaist, kui alati mälestati merel hukkunuid. Kirikuõpetaja Greinert märkinud eraldi ära Kronose meremehi, kelle viimset puhkepaika märkis kalmukünkale paigutatud suur puidust rist.
Teise maailmasõja ajal sai Anseküla kalmistu rängalt kannatada.

Kronose meremeeste hauaplatski seisis sõjaajast siiani tähistamata.
Idee uue tammepuust risti tegemiseks ja paigaldamiseks tekkis Saaremaa merekultuuri seltsil juba aastaid tagasi. Tänavu märtsis kutsus seltsi liige Valdur Lind inimesi ajakirjanduse vahendusel üles edastama seltsile infot aastakümnete tagusest traagilisest sündmusest. “Kahjuks ei saanud ühtegi viidet. Järelikult ei ole elavate hulgas enam neid, kes seda kurba sündmust kas ise mäletaksid või kellel oleks piisavalt informatsiooni lähedastelt kuuldu põhjal,” ütles Valdur Lind.

Kronose hukku aastaid tagasi uurinud Bruno Pao ütles, et 500-hobujõulise masinaga 56 meetri pikkune laev oli teel Saksamaalt Petrogradi, kui sattus 17. novembril 1923 merel alanud läänetormi kätte. Ajaloolase teada olid tollased tuukrid Karala ja Riksu vahel põhja vajunud laevast välja toonud 20 õmblusmasinat ja kinoaparaadi. Pardal olid veel teravilja tuulamismasinad ja veel üht-teist tarvilikku kaupa Venemaa jaoks.

Merekultuuri seltsi liige Leo Filippov on Kronose kohta hankinud andmeid ka Saksamaalt. “Üritame ka Saksa meediasse pääseda, et Kronose hukkunud meremeeste hauast teavitada. Seda juba sellepärast, et hukkunute järeltulijad teaksid, kuhu nende esivanemad on maetud,” mainis Leo Filippov.
Risti valmistas merekultuuri seltsi liige Arvi Prei, kes on meisterdanud mälestusmärgi ka Lõmala ranna paadiehitusplatsile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti