perjantai 2. huhtikuuta 2010

Egiptuse nuhtlused olid tegelikult looduskatastroofid?


Postimees 01.04.2010

Vaarao Ramses II ja valgusjumala Amuni kujud Abu Simbeli templis

Foto: Reuters / Scanpix

Arheoloogid arvad olevat leidnud tõendid Vanas Testamendis kirjeldatud nuhtluste kohta.

Teises Moosese raamatus on kirjeldused kümne nuhtluse koha, mille osaliseks said egiptlased 1300 aastat eKr, kirjutab mtv3.fi.

Piibli järgi saatis jumal Egiptuse rahvale kaela kümme nuhtlust, kuna vaarao ei tahtnud oma iisraellastest orje vabastada.

Kuid nüüdsed arheoloogilised uuringud näitasid, et nuhtluste puhul võis tegemist olla looduskatastroofide ja nende tagajärgedega.

Arheoloogid arvavad, et «nuhtlused» tabasid Vana-Egiptuse tollast pealinna Pi-Ramesesit, kui vaaraoks oli Ramses II (1279 – 1213 eKr).

Arheoloogid lasid kliimauurijatel panna kokku pildi tollasest kliimast. Kliimauurijad avastasid, et Ramses II valitsusaja lõpuperioodil toimus kliimamuutus.

«Peaaegu kogu Ramses II valitsusaja oli soodne kliima. Küllaltki palju oli sademeid ja maa andis saaki. See niiske periood kestis paar aastakümmet, siis aga tulid järsud muutused - tekkis põud, millel võisid olla väga traagilised tagajärjed,» selgitas Saksamaa Heidelbergi ülikooli teadlane Augusto Magini.

Teadlased arvavad, et temperatuuri tõus tekitas Niiluse veetaseme alanemise ning muutis võimsa jõe mudaojaks.

Umbes selline kirjeldus on ka piiblis, kus seisab, et «Niiluse vesi muutus vereks».

Berliinis asuva Leibnizi instituudi bioloog Stephan Pflugacheri arvates võis jõe kuivamist põhjustada mürgine vetikas, mille olemasolule viitavad 3000 aasta vanused kirjutised.

«Need vetikad hakkavad vohama peaaegu seisvas, soojas ja toitaineterikkas vees. Kui need vetikad hukuvad, siis värvub vesi punaseks,» selgitas teadlane.

Teadlased arvavad, et see vetikas käivitas looduskatastroofide seeria, mida piiblis kirjeldatakse kui kümmet Egiptuse nuhtlust.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti