perjantai 5. maaliskuuta 2010

Valgas tahetakse vabadussammas taastada


Valgamaalane 04.03.2010

Valga Vabadussõja monument, mille autor oli Amandus Adamson, õhiti 1940. aasta septembris ning kuhu selle tükid peideti, on jäänud teadmata. Nüüd on alustatud samba taastamise ettevalmistamist.



Valga linna ehitusamet andis 19. veebruaril korralduse projekteerimistingimuste määramiseks J. Kuperjanovi 36 kinnistule Vabadussõja ausamba püstitamiseks. Vabariigi sünnipäeval räägiti juba üsna jõuliselt ja ühemõtteliselt, et auvõlg tuleb tasuda.

«Kui meie püsiekspositsiooni külastas ehitusinsener Toivo Erilt, küsis ta lausa resoluutselt, miks Valga ei mõtle oma Vabadussammast taastada,» rääkis SA Valgamaa Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon juht Meelis Kivi. «Võtsin sellest tuld ja ütlesin, et teeme ära.»

Kivi kinnitusel on Erilt on äärmiselt tugev nõustaja ja tegija. «Ta aitas linnavalitsusel koostada vajalikke dokumente, et samba taastamisega alustada saaks,» selgitas erumajor.

Ehitusameti korralduses on kirjas, et taastatakse Valga linnaparki J. Kuperjanovi ja Rahu tänavate ristmiku äärde skulptor Amandus Adamsoni kavandite järgi rajatud mälestussammas Vabadussõjas langenutele.

Monument koosneb betoonist alusplaadist, sellel olevast betoontahukast ja lippu hoidvast sõduri pronkskujust ning paikneb künkal läbimõõduga umbes 10,8 meetrit ja kõrgusega ligi 70 sentimeetrit. Sellel on neli välistreppi. Monumendi ümbrus heakorrastatakse, paigaldatakse välisvalgustus, istepingid ja infostend.

Raha korjamine samba taastamiseks on alanud. Laupäeval, 27. veebruaril avati Swedpankis arveldusarve 221049073178, märksõnaks tuleb annetajal kirjutada «Vabadussammas». Kõikide annetajate nimed - eraisikud, ettevõtted, organisatsioonid, riiklikud asutused ja teised - jäädvustatakse. Soovi korral saab ka anonüümseks jääda.

Raha kogumiseks pannakse välja ka korjanduskastid lisaks sellele, mis on muuseumis ja kuhu on juba kogunenud mõni tuhat krooni.

Riigi toetuse olemasolul loodavad kohalikud võimumehed samba taastada juba selle aasta sügiseks, mil täitub 85 aastat selle esmaavamisest.

Reporter, Taimi Käos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti