keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Võrust leitud pudelikiri on restaureeritud ja näitusel.



Arthur Ruusmaa, Võrumaa muuseumi teadur

04.07.2009


NÄITUS • Tartu ­Ülikooli ajaloomuuseumis avatud ja Tartu restauraatorite klubi 15. aastapäevale pühendatud näitusel on väljas ka Võrus ühest ahjust leitud nn pudelikiri.
Näituse „Mineviku tulevik A. D. 2009” on koostanud möödunud aastal Tartu restauraatorite klubist reoorganiseeritud Eesti konservaatorite ühing. Konservaatorite-restauraatorite tööde näitus näitab, millises seisus olid objektid enne töötlemist, mida nendega on tehtud ja kui kaua kõik see aega võttis.

Näitusel on suure ajaloolise tähtsuse ja huvitavate legendidega esemeid, konservaatoritele-restauraatoritele väljakutset pakkunud probleemseid ning eriti õnnestunud lõpptulemusega objekte, teiste seas Võrus ühest Kreutz­waldi tänava majast ahju taastamisel leitud pudelikiri.

Ahju allosast leitud pudelis olnud kirjal oli järgmine tekst: „Ahju ehitatud 1932. aastal 9. augustil ahju tegijad olid Paul Tints ja Wladimir Walner.” Pudelikiri oli saanud kuumakahjustusi ja pudenes välja võttes väikesteks tükkideks, kuid restauraatoritel-konservaatoritel õnnestus kiri taastada ja uuesti kokku panna (ainult üks täht on osalt hävinud). Kiri oli kirjutatud käsitsi pruunikale paberile mõõdus 31,5 x 22,7 cm.

Konserveerimistöö tegid tänavu veebruarist aprillini Reet Sonn ja Tiina Tensing. Pudeli avastas pottsepp Vambola Veddel, kes tõi selle Võrumaa muuseumi. Järgnes koostöö kultuuripärandi restaureerimise firmaga Mandragora ja nüüd võib tulemust näha Tartu Ülikooli ajaloomuuseumis ning peagi ka Võrumaa muuseumis.

Restauraatoritele-konservaatoritele oli nn pudelikiri huvitav väljakutse, sest neid on Eestis restaureerimisele toodud ainult kaks. Kui Võrumaa oma õnnestus päästa, siis Paide kirikust leitud pudelkiri oli saanud niivõrd palju veekahjustusi, et seda ei õnnestunudki taastada. See teeb Võru leiu omamoodi väärtuslikuks.

Pottsepp Vambola Veddel pani koopia vanast kirjast ja ka oma vastavasisulise kirja uue pudeliga renoveeritavasse ahju, võttes kasutusele abinõud, et kiri tulevastele leidjatele säiliks.

Näitusel on väljas ka (unikaalset tekstiilimaterjali sisaldav) Siksälä monoliit, mis pärineb 1985. aasta arheoloogilistelt kaevamistelt Misso lähedalt Siksälä kalmistult.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti