keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Võrumaal avastati 7000 aasta vanune kvartsitöötlemiskoht.

Taavi Linnamäe

"Võrumaa Teataja " 27.07.2004


Arheoloogid leidsid Võrumaal Misso vallas legendaarselt Siksälä kirikumäelt vähemalt 7000 aasta vanuseid kvartsi töötlemisjääke, mis viitavad läheduses paiknenud asulale.
Väljakaevamiste juhi, Tartu Ülikooli arheoloogia vanemteaduri PhD Heiki Valgu sõnul on Mustjärve ja Hino järve vahel leitu eriti haruldane oma asukoha tõttu, kuna sise-Eestis varem kvartsiasulaid leitud pole. „Võib öelda, et see on päris uut tüüpi muistis,” ütles Valk ning lisas, et tegemist on siiski pelgalt kvartsi töötlemiskohaga, asula asub tõenäoliselt kuskil lähiümbruses.

Tolleaegseid kivist tööriistu siiski ei leitud, välja kaevatud kvartsitükid olid töötlemise käigus pudenenud jäägid ja killud. „Valmis asjad võeti ju kaasa,” näeb Valk sellele ka loogilist põhjendust.

Mesoliitikumist pärit leid tegi Valgu meele rõõmsaks ka seetõttu, et tegelikult mindi otsima hoopis muud. „Eesmärk oli leida selle kiriku ase, millest rahvapärimus jutustab,” rääkis Valk esialgsete plaanide kohta. Enam-vähem leiti see koht ka üles, päevavalgele tuli tuhakiht, mis võib viidata kiriku põlemisele, kuid ehituskonstruktsioone ei leitud. Samuti leiti tuhakihi pealt 17. sajandist pärit vanu münte. „Tegemist on kõige odavamate tolleaegsete rahadega, neid loobiti siia tõenäoliselt umbes nii, nagu meie praegu purskaevu sente loobime,” sõnas Valk ning lisas, et leitud mündid erilist väärtust ei oma.

Kaevamistega alustati 18. juunil ning tööd lõppesid 10. juulil, eelmisel suvel tehtud proovikaevamistega saadi Valgu sõnul õige koht enamvähem kätte.

Üks küsimus, millele arheoloogid püüdsid kaevamiste käigus vastust saada, oli, miks Kalmõtõmäel kalme 1450. aastatel järsku ära lõppes. „Tõenäoliselt kandus sama kalmistu kirikumäele üle,” on Valgul nüüd küsimusele ka vastus olemas. Põhjused pole siiski veel täiesti selged, kuid Valgu arvates on üks võimalus, et vana kalmistu sai lihtsalt täis. „Asustuses võis olla ka katke sees,” näeb ta veel teistki võimalikku põhjust.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti