lauantai 13. helmikuuta 2010

Mõisakoolis ilmus päevavalgele põnev ümbrik


Neljapäeval leidsid Heimtali mõisas paiknevas Raudna põhikoolis remonti tegevad töömehed teise korruse ruumi ahjutaguse seina vahelt ajaloolise dokumendi, millel on viis pitserit.

Suures ümbrikus, millest umbes kolmandiku on närilised hävitanud, on tõenäoliselt veel mingi paber. Kooli töötajad ei hakanud leidu lahti võtma, kuid nende hinnangul on ümbrikule saksa keeles kirjutatud inimeste nimed.

«Viis ümbrikul olevat pitserit on väga hästi säilinud,» ütles kooli sekretär ja majandusjuhataja Kersti Nõmme. Kool saatis leiu foto rahvusarhiivi, kust lubati õige pea vastus saata.

Muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi lubas täna Raudna põhikoolis dokumendiga tutvumas käia ja tõenäoliselt rändab see ülevaatamiseks spetsialistide kätte.

Kooli töötajate arvates võis ümbrik kuidagi libiseda kiviseina ja seda ääristava puitkarniisi vahele, sest see on pealt lahti olnud.

Toimetas «Sakala»


Salapärane kiri kirjeldas mõisa remonti.

Hiljuti Heimtali mõisa renoveerimisel leitud salapärane ümbrik sisaldas kirja, milles räägiti mõisa remondist, mida pererahvas tegi ühe oma pereliikme vastuvõtmiseks.

See kiri on Hermann von Sieversile, kes oli 1904. aastal sõjaväeteenistuses Preisimaal ja keda oodati Heimtali mõisa elama ja kirjast võib teada saada, et kuna von Sieversist saab Heimtali mõisa omanik, ehitatakse talle tuba ehk torni ruum, vahendasid ERR-i raadiouudised.
"Määrasime meie selle toa temale esialgseks peakorteriks ja lasime ta remontida Viljandi tiislermeister Schaurbergil ja tema sellidel. Põrand parandati, pandi paika uued lauad. Samuti seinatahvel, mis võeti lahti. Mille vahele meie selle teatise asetasime. Sõbralike tervitustega ja õnnitlussoovidega Heimtali mõisa omanikule selle maja elanike poolt selle ajani, mil see leht leitakse," märgitakse kirjas.

Alla on kirjutanud Heinrich Voldemar von Sievers, Minni von Sievers. Ühtlasi on sinna märgitud, et "meiega koos on sellele alla kirjutanud meie armas vana ema."

Kiri pitseeriti ja peideti tulevaste põlvede jaoks seinapaneeli vahele.

Ajaloolase Tiiu Oja sõnul seisneb kirja väärtus selles, et pererahvas kirjeldab üksikasjalikult hoone remonti, millega parandati hoone ehitusel tehtud vigu.

Nädal tagasi leiti Heimtali mõisa renoveerimise käigus teise korruse ruumi ahjutaguse seina vahelt ümbrik, millel oli viis pitserit. Suure ümbriku avamisel selgus, et selle sees on veel üks ümbrik, ja siis saadi teada, et kiri on kirjutatud 1904. aasta juunis. Kuna kiri oli näriliste poolt väga kahjustatud, võttis ajalooarhiivi teaduril Tiiu Ojal gooti kirjas kirjutatud teksti taastamine aega.

Toimetas Marko Suurmägi, uudistetoimetaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti