sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Mehhikost leiti Uue Maailma vanim kirjutis.


Eesti Päevaleht 15.09.2006

Mehhikos avastati Veracruzi provintsist kiviplokk, millel on sümbolid, mis hämmastasid antropolooge, vahendab BBC. Uued tõendid lubavad arvata, et Mehhikos arenes kirjasüsteem välja juba 900 eKr. Uurijate sõnul on tõenäoliselt tegu Uue Maailma vanima kirjutisega.

Arvatavasti on kirjutis pärit olmeekide tsivilisatsioonist. Olmeegid elasid Kesk-Ameerikas, umbes tänapäeva Mehhiko territooriumil. Nende tsivilisatsioon kerkis esile umbes 1200 aastat eKr.

Varemgi teati, et olmeegid graveerisid märke, kuid senini polnud kindel, kas tegu on tervikliku süsteemiga. Samuti polnud teada, kas olmeekide graveeritud glüüfid tähendavad sõnu, tähti, häälikuid või silpe.

Cascajali plokiks nimetatud kivi leiti tegelikult kümmekond aastat tagasi teeehituse käigus, kuid alles selle aasta alguses avastasid kaks Mehhiko arheoloogi seda uurides, kui tähtis see leid tegelikult on.

Ammuse paberilehena teeninud kiviplokk on 36x21 cm suur ja kaalub umbes 12 kilo.
Kiviplokil on 62 märki, millest mõned korduvad tekstis kuni 4 korda.

Märgid asetsevad plokil selgesti nähtavas järjestuses. Kindel järjestus ja suur märkide arv viitavad kindlale ja süsteemsele kirjakeelele. Samuti see, et märgid korduvad, aitab teadlastel ammu unustusse vajunud keelt lugema õppida.

Asjatundjad ei looda, et tekst täielikult dešifreeritakse, kuid kuna Mehhiko leiukohast on uusi leide loota, siis võib arvata, et olmeekide kiri ei jää siiski igaveseks loetamatuks.

Maailma vanim kiri on sumeri kiilkiri, mis leiutati Mesopotaamias umbes 5 000 aastat tagasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti