keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Tallinna vanalinnast leiti haruldased muistised (10) 17.06.2009

Tallinna vanalinnas koorusid restaureerimistööde käigus taas kord välja ajaloolised kunstiväärtused - Peeter-Pauli kiriku koguduse ruumidest leiti unikaalsed interjöörid ning siseministeeriumile kuuluva hoone välisseinast arvatavalt 15. sajandist pärit kiviportaal.



Hoolimata sellest, et Oleviste tänavalt leitud portaalist on säilinud vaid üks pool, on asjatundjate hinnangul tegu väga väärtusliku leiuga. Vanalinnas vaid kümnekonna säilinud gooti stiilis portaali seas rikastab tõenäoliselt kirikuõpetaja elukoha või pastoraadi fassaadi perspektiivportaali viinamarja ornamentikaga dekoreeritud talum ja teravkaare tipus paiknev roos, vahendas ERR Uudised «Kultuuriuudiseid».

Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Boris Duboviku sõnul seisneb portaali unikaalsus selles, et tema tipus on väga hästi säilinud lukukivi, mis on vormistatud roosi ornamentikaga, ja roos oli teatavasti püha Neitsi Maarja sümbol.

Dubovik pole oma sõnul säärast analoogiat kohanud terves Ida - Euroopas ning selle muinsuse olemasolust polnud enne restaureerimistööde algust aimu kellelgi, enamjaolt satutaksegi sellistele kunstiväärtustele juhuslikult.

Juhuslikkus tuli appi ka Vene tänaval, kus Peeter-Pauli kiriku laste õppeklassides alustatud sanitaarremont tõi päevavalgele keskaegse elamu elutoa, mille interjöör on uskumatult rikkalik, olgu tegu kalasaba vahvärkseinaga või hilisgooti-vararenessansi perioodist pärineva akna vahesambaga. Raidkivist aknapalendeid kohtab Tallinna ajaloolises arhitektuuris üliharva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti