tiistai 3. helmikuuta 2009

Energiakeskuses leiti tööde käigus unikaalne ajalooline fotokogu (5) 03.02.2009 11:49


Põhja puiesteel asuvas Tallinna energiakeskuses leiti planetaariumi monteerimisel lakke auke tehes karp, mis sisaldas unikaalseid 70-80 aastat vanu fotosid.



Leitud fotodel on kujutatud Tallinna linna elektrijaama tööd, selle renoveerimist ja ehitamist ning fotod pärinevad 1920.-30. aastatest. Energiakeskus asub täna samas majas.

Samuti on fotode hulgas Tallinna linnavaated ning unikaalne foto 1938. aastal elektrijaama 25. aastapäeva puhul illumineeritud elektrijaama majast. Fotodel on jäädvustatud ka elektrijaama töötajate koosoleku- ja piduhetked.

Samuti paistab neilt fotodel unikaalset vana tehnikat - nii elektrijaama tehnikat kui ka vanu autosid.

Tallinna Fotomuuseumi kuraator Mall Parmas peab kogu seetõttu unikaalseks, et selliseid töösituatsioonides inimesi kujutavaid ning vana tehnika ülesvõtteid on vähe säilinud. Samuti on kogu unikaalne terviklikkuse poolest.

Energiakeskus planeerib fotodest näitust, mis avatakse suure tõenäosusega teaduskeskuse 10. aastapäevaks. Samuti on näitusega kena tähistada Eesti Energia 90. juubelit, mida peetakse selle aasta mais.

Energiakeskuses alustati kuppelplanetaariumi «Põhjatäht» monteerimist möödunud nädalal. Tegemist on teaduskeskuse seni suurima eksponaadiprojektiga ning ainukese täisdigitaalse planetaariumiga Eestis.

Planetaariumi läbimõõt on 10 meetrit ja korraga mahub sellesse loengut kuulama kuni 30 inimest.

Ette on valmistatud astronoomialoengud algkooli, põhikooli ja gümnaasiumi tasemele. Laupäeviti planeeritakse seansse ka peredele vastavalt vajadusele. Planetaarium avatakse 26. veebruaril.

Energiakeskus on interatiivne teaduskeskus, mis mõeldud eelkõige lastele ja noortele õppimiseks läbi katsetamise ja mängu. Energiakeskuse asutajateks on Eesti Energia, Tallinna linn, Tallinna Tehnikaülikool ja Tallinna Soojus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti