tiistai 27. tammikuuta 2009

Kuressaare kirikust leiti haruldane laemaal (3) 21.01.2009 08:23


Töömehed avastasid Kuressaare Laurentiuse kirikus restaureerimistöid tehes paarisentimeetrise krohvi alt unikaalse laemaalingu.



«Tegemist on väga erakordse ja sensatsioonilise leiuga,» kommenteeris Meie Maale värsket avastust Kuressaare EELK Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan.

Hoolimata kiriku pragunenud laest ja sellest, et maaling on kohati hävinenud, on see siiski suures osas säilinud ja küllaltki heas korras ning vaadeldav.

Ornamentaalne laemaaling katab tervet kiriku lage, on huvitavas korduvmotiivis ja pärineb koguduse õpetaja hinnangul aastast 1836, mil kirik tulekahjust taastati.

Laemaalingu avastasid kirikus remonditöid tegevad töömehed läinud reedel pealmiste krohvikihtide eemaldamise käigus ning avastus tingis ka restaureerimise algidee ümbertegemise.

Saaremaa kirikust avastatud laemaal on Eestis ainulaadne 27.01.2009 07:12

Eile Kuressaare Laurentiuse kirikut külastanud ekspertide sõnul on restaureerimistööde käigus paljastunud laemaaling ainus omataoline Eesti kirikutes.

«Eesti jaoks on see avastus erakordne, Kuressaare jaoks sensatsiooniline,» ütles eile kunstiajaloolane ja restaureerimisfirma Rändmeister juhataja Juhan Kilumets, nimetades Laurentiuse kiriku laemaalingut õhku ahmima panevaks, kirjutas Meie Maa.

Kilumets kinnitas, et tema andmeil sarnast leidu ja käsitluslaadi Eesti kirikutes seni avastatud pole. Küll leidvat analoogse laemaalingu Riisipere mõisast. Sealse maalingu sünniajaks loetakse umbes 1820. aastat.

Kuressaare Laurentiuse kiriku meisterlikku laemaalingut pidas kunstiajaloolane liiga uueks avastuseks, et selle kohta lõplikke vastuseid anda.

Optiliselt uhke laemaaling katab Laurentiuse kiriku kooriruumi lage.

Žanriliselt on tegemist kassettmaalinguga, mida kunstiajalugu tunneb Antiik-Kreeka ajast. Tehniliselt on see teostatud trafaretiga käsitsimaalimise teel, kus stiliseeritud õiemotiiv on maalitud kolme halli värviga.
Laemaalingu Kuressaare Laurentiuse kirikus avastasid remondimehed restaureerimistööde käigus värvikihtide alt 16. jaanuaril.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti