lauantai 13. joulukuuta 2008

Vabaduse platsilt leiti Tallinna ainus kuldmünt Askur Alas, Eesti Ekspress 12. detsember 2008 12:13

Tallinna Vabaduse väljaku arheoloogilistelt kaevamistelt tuli oktoobri lõpus päevavalgele teadaolevalt Tallinna ainuke kuldtukat.

Mündi leidis AGU-EMS arheoloog Garel Püüa Harju-Roosikrantsi tänava sihil kulgenud Pärnu maantee sillutisest paar nädalat pärast seda, kui lähedusest oli välja kaevatud unikaalne kullast pitsatsõrmus.

Münti uurinud ajaloolaste Ivar Leimuse ja Mauri Kiudsoo andmetel on tegu Lääne-Friisi tukatiga aastast 1601, mis Lääne-Euroopas pole haruldus, kuid Tallinnas on tõepoolest tegu ainukese uurijatele teadaoleva Tallinna kuldmündi leiuga.

„Kui vaadata Eestit tervikuna, siis üksikuid kuldmünte on meie linnadest-linnustest ning nende vahetust ümbrusest siiski päevavalgele tulnud. Samas võib leitud eksemplare üksnes ühe või kahe käe sõrmedel kokku lugeda,” ütles Kiudsoo.

Ka Leimuse sõnul on kuldmünte Eestist väga vähe leitud, üksikuid maalt, üksikuid linnadest, näiteks Tartust ja Rakvere linnusest. „Linnarahva hulgas oli kulda käibel kõvasti, aga ega keegi seda siis ära ei visanud. See münt ilmselt kaotati,” arvas Leimus.

Kuidsoo sõnul olid kuldmündid tavaks just kaupmees- ja aadelkonna rahakasutuses, samuti eelistasid kullas oma tasu saada sõjasulased. „Vähemasti keskajal see väärismetall maarahva kätte ei jõudnud. Kahtlemata oli üheks põhjuseks keskaja Liivimaal kehtinud keeld talupoegadele kullas tasuda.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti