torstai 11. joulukuuta 2008

Vabaduse plats vajab välismaa arheolooge Askur Alas, Eesti Ekspress 11. detsember 2008 5:46

Tallinna võimud uurivad arheoloogide sissetoomist välismaalt, sest praeguse võimsusega kaevates kulub Vabaduse väljaku läbiuurimiseks veel terve aasta. Linnapea Savisaar tahab aga esindusväljaku avada juba tuleval suvel.

„Vabaduse platsil on meil tõsine probleem,” tunnistab Tallinna muinsuskaitsejuht Boris Dubovik. „Kui senise tempoga jätkata, siis plaanitud ajaks valmis ei saa.”

Abilinnapea Taavi Aas loodab, et midagi väga nihkesse ei lähe, ent nendib: „Kui kiviaega ei oleks tulnud, siis me ei räägiks sellest probleemist. Kiviaeg on seadnud uued takistused.”

Kedagi selles süüdistada on raske. Keegi ei teadnud, et arheoloogilised kaevamised võivad nõuda oluliselt rohkem aega. Õigem oleks aga ehk öelda — kõik teadsid, et selline võimalus on alati olemas, aga ei arvestatud sellega.

Venimise põhjused on Duboviku sõnul järgmised.

Esiteks tuli maa alt ootamatult välja kiviaeg. Proovišurfid seda ei näidanud. Tegemist on unikaalse avastusega Tallinna linna keskel, mis vajab põhjalikku uurimist ja pikendab kaevamisi.

Teiseks näitasid proovišurfid läbiuurimist vajava kultuurkihi paksuseks ca 40cm, ent see on kohati meetri jagu paksem. Proovišurfid ei saagi kõike näidata, sest see on hea õnne peale minek — mõni neljaruutmeetrine auk ei saa anda täit infot kogu 5000ruutmeetrise ala kohta. „Vabaduse väljakul tehti mitu proofišurfi, kuid kiviaeg on ju tegelikult liivakiht ning kui sealt keraamikakilde ei leia, siis ei saagi seda tuvastada,” selgitab Dubovik.

Kolmandaks ei jätku lihtsalt arheolooge, kes juhendaksid kaevajate tööd. Olukord on jõudnud sinnamaani, et Dubovik ja arheoloogiafirma uurivad, kas oleks võimalik importida arheolooge Soomest või Lätist.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti