torstai 11. joulukuuta 2008

Koigi mõisahoonest avastati seni saladuses olnud keldrid


Koigi mõisa renoveerimistööde käigus tulid ilmsiks laemaalingud ja võlvkeldrid, mille olemasolu seni teada polnud.
Et Koigi mõisa ühe toa seinu katavad maalingud, oli varem teada, kuid et maalinguid võib
leida ka lagedelt, ilmnes alles nüüd, vahendas «Aktuaalne kaamera».
«Muidugi sada protsenti keegi kindlalt ei oska öelda, mis mahus nad on, mis nägu nad on, kui kvaliteetsed,» rääkis muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Tiit Schvede. «Ja seoses maalingute ilmnemisega tuli selles ruumis tööd peatada.»
ERR Uudised kirjutavad, et Koigi vallavalitsus kui mõisa omanik soovib maalingud taastada. Tööde käigus tulid ilmsiks ka võlvitud keldrid, mida ei ole plaanis kasutusele võtta.
Koolijuht Arvo Kangas keldrite leidmist aga üllatuslikuks ei pidanud, sest vanematelt inimestelt oli ta kuulnud varemgi, et maja alla sellised ruumid on. Enne kooli juurdeehituse valmimist 1964. aastal oli keldri kohal köök ja keldris seisid hoidised.
Kangas märkis, et võtaks heameelega keldrid kasutusse, kuid see pole võimalik, kuna need on nii madalate lagedega. Tema teada ei saanud neid sügavamale ehitada, kuna põhjavesi on maapinnale üsna lähedal. Seega nüüd pannaksegi need ruumid uuesti kinni ja märgitakse plaanile. «Ehk tulevased põlvkonnad leiavad neile kasutuse,» sõnas ta.
Muinsuskaitsjate hinnangul on Koigi mõisas palju seda, mis väärib korrastamist ja säilitamist.
«Teisel korrusel muidugi kõige suursugusem asi on põranda kandekonstruktsioon,» rääkis Schvede. «Sellist talade süsteemi ja puidu ristlõikeid annab ikka otsida.»
Aastatel 2007-2011 saab Eesti Norralt, Islandilt ja Liectensteinilt erinevateks investeeringu- ja arendus-projektideks 479 miljonit krooni, millest oma osa sai ka Koigi mõis.
Taastatakse mõisa esialgne ruumijaotus, võimalikult palju vanu aknaid ja uksi restaureeritakse. Eile tutvusid Norra, Islandi ja Liechtensteini esindajad toetust saanud objektidega, täna Tallinnas peetaval aastakoosolekul antakse hinnang senisele rahakasutusele.
«Oleme vaadanud üksikprojektidest kolme projekti ja see teeb juba kümnendiku kõigist projektidest,» rääkis rahandusministeeriumi struktuurivahendite osakonna nõunik Ülle Lobjakas. «Ja ma arvan, et see annab hea ülevaate, et kuhu nad lähevad ja nad on olnud väga erineva valdkonna projektid. Me oleme siin Koigi mõisakoolis, käisime Tartu Maarja koolis, Tartu Ülikoolis, et kas projekt on siis suunatud puhtalt renoveerimisele või ta on teadusprojekt, nad on erinevad.»
Euroopa Liitu mittekuuluvad riigid toetavad Koigi mõisa ennistamist 15 miljoni krooniga, millele Koigi vald lisab omalt poolt 2,5 miljonit. (JT)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti