tiistai 16. joulukuuta 2008

Kivihunnik varjas hauakivi 16.12.2008 00:00 Vilja Kohler, reporter


Kuigi vene ajal tehti Luunja mõisnike kalmistu maatasa, on sinna kokku lükatud suures kivihunnikus säilinud mõned ristide alused ja üks hauakivi.

«Tõstsime ümber suurt kivihunnikut ja leidsimegi selle alt maapinnast graniidist tahutud ristialuseid kive,» rääkis Luunja mõisnike kalmistut korrastava MTÜ Münnich juhataja Sven Šois. «Ristid on neilt kõigilt kadunud.»

Maast tuli välja ka 1851. aastal kolmekuusena surnud Otto von Lüderi hauakivi koos nimeplaadiga. Kuidas Eestimaa kubermangudega seotud Lü­­derite aadlisuguvõsa väike esindaja Luunja kalmistule sattus, pole enam ilmselt võimalik teada saada.

MTÜ Münnich alustas kohaliku omaalgatuse programmist saadud 25 000 krooniga Luunja mõisnike krahv Burc-hard Christoph von Münnichi ja von Nolckenite kalmistu korrastamist sügisel.

Et samast programmist õnnestus saada veel teist sama palju raha, läks töö edasi. Park on nüüd harvendatud, prügi koristatud ja kännud juuritud. Peagi selgub, kas ka kivihunniku viimane kolmandik on vanalt kalmistult midagi talletanud.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti