tiistai 25. marraskuuta 2008

Salme muinaslaev joonistatakse arvutisse


Tallinna Ülikooli ajalooinstituudis jõuti kokkuleppele andmete osas, mis võetakse aluseks Salmelt leitud muinaslaeva mudeli rekonstrueerimisel.

Salmepaat.blogspot.com võib lugeda, et meresõiduki rekonstrueerimisel võetakse aluseks järgmised andmed: laeva pikkus –, suurim laius – , parda kõrgus –, süvis koos kiiluga –, kaarte arv – 8.

Suure tõenäosusega oli kõnealune laev kuue aerupaariga ja mastita sõudelaev. Laeva põhiosad olid valmistatud okaspuust, ilmselt männist. Veel võib väita, et laeva kiil oli pakk-kiilu tüüpi, ja on võimalik, et täävid olid õõnestäävi tüüpi. Salme muinaslaeva võib pidada Läänemere idaranniku laevaehitustraditsiooni näiteks.

Saaremaa muuseumi eks­po­sit­siooniosakonna juhataja Külli Rikas märkis, et esmaspäeval jõuti ka kokkuleppele, et just termini «laev», mitte aga «paat» kasutamine oleks Salmelt leitud veesõiduki suhtes korrektne.

Veel näidati seminaril Salme laeva esimest virtuaalset mudelit, mis oli tehtud spetsiaalse arvutiprogrammi abil. Eesti meremuuseumi teaduri Vello Mässi sõnul on praegu seda presenteerida veel vara, sest esialgne mudel on «toores».

Laeva oletatava vanuse kohta ütles Rikas, et kuna praeguse seisuga pole kõik analüüside andmed veel saabunud, dateerivad teadlased Salme leiu ajavahemikku 700–900 aastat.
Suure tõenäosusega pärineb Salme laev perioodist, mis eelnes viikingite ajastule. Tõestuseks on fakt, et sel puudus mast.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti