maanantai 13. lokakuuta 2008

Namiibia rannikult leitud vrakilt avastati enneolematud rikkused


Namiibia ranniku teemandikaevandusest Aafrikas leiti 500 aasta vanune Portugali laevavrakk, millel pardal mitmeid aardeid, teatab yahoonews.com.

Hiljuti avastati Namiibia lõunarannikul laevavrakk, millel varandust müntide ja muude ehete näol. 16. sajandist pärit Portugali alus leiti läbi juhuse selle aasta aprillis, kui kaevanduse töötajad üritasid püstitada kunstlikku liivast valli, et tagandada merd teemantide kaevandamiseks," ütles Dieter Noli, Namiibia arheoloog.

"Müntide kogus võib leitu muuta suurimaks, mis Aafrikast leitud, seda väljaspool Egiptust," ütles Lissaboni arheoloog Fransisco Alves. "Vrakk on kõige paremini säilinud oma aja alus väljaspool Portugali," lisas ta. "Aga selle kultuuriline väärtus on hindamatu."

Avastatud vrakk, mis asub kuulsal Namiibia Luukererannikul, kus sadu aluseid sajandite jooksul hukkunud on, imestab isegi kõvemaid eksperte. Kuus pronksist kahurit, mitu tonni vaske, hiiglaslikud elevandikihvad, tinasulamist lauanõud, navigatsiooniseadmed ja mitmeid relvi, nagu mõõgad, piigid ja noad, on kõik liivast välja kaevatud.

Vrakil ja selle ümbrusest leiti 2300 kuldmündi, osad neist kaaluvad isegi 21 kg, ja hõbemündid, 1,5 kg. See on väärt üle 100 miljoni dollari, lisades hinnale veel selle, et leid on pärit Indiast või muust Aasia piirkonnast.

Rahvusvaheliste mereseaduste järgi kuuluvad vrakk ja selle aarded riigile, kust need leiti. Kõik mündid on nüüdseks Namiibia Windhoeki panga seifis.

Valitsus ütles, et neil on mingil hetkel plaanis avada Oranjemundis ka spetsiaalne muuseum leitud aarete jaoks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti