maanantai 13. lokakuuta 2008

Kleopatra paleest saab veealune muuseum

Kleopatra palee on juba aastasadu olnud Vahemere lainetes peidus, kuid tulevikus võib Alexandriat külastavatel turistidel olla võimalik peidetud aardeid maailma esimeses veealuses muuseumis vaatamas käia.

Muuseumi asupaigaks on välja pakutud paik, kus kuulus Egiptuse kuninganna enne enesetappu armsama Marcus Antoniusega varjus. Septembri alguses teatas UNESCO, et rahastab uurimisrühma, mis peaks otsustama, kas selline muuseum oleks teostatav, kirjutas National Geographic.

Kui muuseum kord valmis saab, hakatakse seal näitama aardeid ja skulptuure kuninganna paleest, mis kunagi seisis ühes maailma suurimas inimkäte poolt valmistatud lahes asuval saarel, kuid vajus hiljem, 4. sajandil, maavärinate tagajärjel vee alla. Seetõttu on laht uppunud arheoloogilisi varandusi täis.

Plaanitav muuseum asuks nii maa peal kui ka vee all. Eeluurimist juhtiv Pariisi arheoloog Jacques Rougerie on disaininud nelja kõrge purjekujulise struktuuriga hoone. Muuseumi suuremale maapealsele osale liituksid klaaskiust veealused tunnelid, kust külastajad saaksid veealuseid aardeid imetleda.

Vaadet võib rikkuda lahe tume vesi. Muuseumi ehitajad peavad vee kas puhastama või ehitama hoopiski suure kunstliku laguuni. Seda seetõttu, et muuseumi veealune asukoht pole sugugi mõeldud vaid põnevuse tekitamiseks: paljudel juhtudel aitab vesi arheoloogilisi leide säilitada.

Otse arheoloogiliste leidude kohale ehitamine võib aga aardeid kahjustada. Seetõttu ongi palgatud eeluurimisrühm, mis koosneb arheoloogidest, arhitektidest, inseneridest, majandusteadlastest ja ametnikest, kes projekti järgmise kahe aasta jooksul analüüsivad.

Kui eeluurimisrühm kinnitab, et muuseumi ehitamine oleks ohutu, loodetakse ehitamisega valmis saada kolme aasta jooksul. Muuseumi hind pole aga veel selgunud, samuti pole veel kindlustatud rahastamist.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti