maanantai 14. heinäkuuta 2008

Taas põrutav leid Vabaduse väljakul: torn 15. sajandist (19)


Arheoloogid võrdlevad leidu tähtsuselt Tallinna linnamüüri Viru värava tornidega.

•• Harju värava esimene
kirjalik mainimine 1361
Värav asus praegusel Harju tänaval Müürivahe tänava ja Vabaduse väljaku vahelisel alal.
•• 1538-1767 oli värav linna
kaitsmiseks suletud
Harju värava eesväravad lammutati 1862. aastal, peavärav 1875. aastal.

Ehitajad leidsid eile Vabaduse väljaku maa-aluse parkla jaoks kanalisatsiooni- ja kommunikatsiooniliine rajades Estonian Airi büroo ees keskaegse linnamüüri väravatorni.

Linna muinsuskaitseülema Boris Duboviki sõnul on tegu 15. sajandist pärineva Harju tänava poolse linnaväravaga. “Eks nüüd peab siis jälle hakkama projekti ümber tegema,” sõnas ta. Projektis nihutatakse samasse kohta kavandatud kanalisatsioonikaevu.

Tallinna kommunaalamet on olnud mitmel korral sunnitud väljaku kaevetööde käigus leitud muinsusväärtuste tõttu parkla ehitamiseks välja kuulutatud riigihanke algustähtaega edasi lükkama, kuid seekord sama karta pole. “Tegu pole ju alaga, kuhu parkla ehitatakse, vaid parkla juurde käivate kanalisatsioonitrasside ehitusega. Parkla ehitamist see ei piira,” ütles kommunaalameti asejuhataja Peep Koppel.

Torn maetakse maapõue

Kaevetöödel arheoloogilist järelevalvet tegeva Vladimir Sokolovski sõnul teadsid spetsialistid, et kuskil sealkandis peaks värav olema, kuid praeguste kaevetööde käigus seda leida ei loodetud.

“Umbes 35 aastat tagasi leiti teisel pool Harju tänavat teine väravatorn, kuid nüüd jõuti lõpuks siis ka idapoolseni,” lausus Sokolovski. “Leid on sama tähtis kui Viru väravad ja mis tahes muud vanalinna ehitised.”

Lähipäevade jooksul leid fikseeritakse, pildistatakse ja mõõdetakse, kuid seejärel lähevad Viru tornidest ilmselt suurema ümbermõõduga tornijäänused taas mulla alla. “Tallinn on oma pinnasega torni rajamise ajast tõusnud kaks meetrit ja seda on raske eksponeerida, kuid eks seda otsustavad linnaametnikud,” lausus Sokolovski.

“Täiesti kindel võib olla selles, et keegi seda lammutama küll ei hakka,” lisas ta.

Kaevandi serval kaevajaid jälginud arheoloogiateenust pakkuva OÜ Tael töötaja Vadim

Svjatkovski sõnul tuli torn kaevajatele üllatuseks. “Korraga löödi lihtsalt labidas vastu ja sealt see torn välja tuligi,” rääkis Svjatkovski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti