sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Aafrika rannikult leiti varandust täis iidne laevavrakk



Lõuna-Aafrika rannikuvetest leiti 500 aasta vanune laevavrakk, kuhu oli laaditud tonnide kaupa vasekange, elevandivõhku, kuldmünte ning kahureid piraatide eemalepeletamiseks.
Vraki ja aarde avastasid Namiibia rannikust eemal teemante otsinud geoloogid, kirjutas Novaator.
Laevast leitud Hispaania ja Portugali müntide ning kahurite ja navigatsiooniseadmete tüüpide järgi arvatakse, et laev läks põhja 15. sajandi lõpus või 16. alguses, ligikaudu ajal, mil Vasco da Gama ja Kolumbus oma suuri avastusi tegid.
Laeva lastiks olev varandus on arheoloog Dieter Noli sõnul paljuütlev. Suur kogus vaske võib tähendada, et valitsus saatis laeva otsima kahurivalmistamiseks sobivat materjali ja elevandiluukaubandus oli kuninglike perekondade kontrolli all, mis viitab veelkord laeva ametlikule missioonile.
Mis laeva uputas, jääb esialgu teadmata. Nolil on oma teooriad, mis lähtuvad faktist, et antud rannik oli kurikuulus raevukate tormide ning eksitavate udude poolest. Ainukesed laevalt leitud navigeerimisvahendid olid astrolaabid, mida saab kasutada vaid määramaks, kui kaugele põhja või lõunasse seilatud on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti